Tomašević: Uštedjeli smo 400 milijuna kuna, više nismo mogli

Vijesti 07. ruj 202111:10 > 14:11 2 komentara
Marko Lukunic/PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je u utorak rebalans "fiktivnog i nerealnog" gradskog proračuna te poručio da su sve uštede koje je uspjela ostvariti nova gradska vlast "otišle na nove financijske kosture iz ormara" koji nisu bili prikazani u proračunu.

„Na dnevnom redu Gradske skupštine 30. rujna biti će rebalans proračuna za 2021., odnosno izmjena proračunskih iznosa u odnosu na fiktivni plan proračuna koji je prošla vladajuća većina donijela za ovu godinu”, kazao je Tomašević na redovnoj konferenciji za novinare.

Proračun je fiktivan jer je sama prošla gradska vlast priznala da tijekom ove godine ne namjerava prodati zemljišta Gredelj, Zagrepčanka i Paromlin, od čega se planiralo 1,1, milijarda kuna prihoda, a tome u prilog ide i činjenica da nikakve aktivnosti nisu poduzete za prodaju tih zemljišta, pojasnio je gradonačelnik.

VEZANE VIJESTI

„Rebalans je nužan zbog nerealne procjene proračunskih stavki, ali i zbog transparentnog prikaza strukture prihoda i rashoda”, kazao je.

Tomašević je istaknuo da je nova gradska vlast uspjela ostvariti realne uštede veće od 400 milijuna kuna, ali i dodao kako su te uštede “otišle na pokrivanje novih financijskih kostura iz ormara” koji nisu bili prikazani u proračunu ili su prikazani nerealni iznosi.

Primjerice, za subvencije ZET-a Grad Zagreb će morati osigurati dodatnih 80 milijuna kuna, inače će biti gubitaš i neće se moći prijaviti na EU projekte.

Osim toga, u mjesnoj upravi pojavio se dodatni iznos od 100 milijuna kuna potreban za troškove čišćenja cesta nakon potresa i održavanje cesta.

Na stavci domova za starije nedostaje do kraja godine oko 20 milijuna kuna, za mjeru roditelj-odgojitelj, iako su prijave zaustavljene za nove korisnike, 15 milijuna kuna, a stavke za održavanje pruga od 36 milijuna kuna uopće nije bilo u proračunu, naveo je primjere Tomašević.

“Da nismo filtrirali javne nabave i krenuli s uštedama naša je procjena je da bi rashodi proračuna do kraja godine narasli za još pola milijarde kuna”, upozorio je.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je za srijedu natječaje za pročelnika za Ured gradonačelnika, Ured za upravljanje imovinom i Gradski kontrolni ured, te pozvala sve zainteresirane kandidate da se jave.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare