Tomašević: Odgovornost za neprovođenje obnove bit će na premijeru i na Vladi

Vijesti 19. tra 202211:25 > 11:39 1 komentar
Igor Kralj/PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je redovitu konferenciju za novinare uz svoje zamjenike Danijelu Dolenec i Lukom Korlaetom.

“Govorit ću o dvije teme jedna je vezana za solarizaciju Zagreba, a druga se odnosi na davanje kućica u zakup za vrijeme Adventa”, rekao je Tomislav Tomašević. “Radi se o 7 i pol milijuna kuna bespovratnih sredstava i instalirat će se paneli za 1,4 megavata energije.

VEZANA VIJEST

Idemo i na sunčane krovove na bazenu Utrine, na zgradi Čistoće, dječji vrtić Trnsko. Planiramo solarne ćelije postavljati na zgrade u vlasništvu grada”, rekao je o solarizaciji Tomašević. Kaže da se radi o programu financiranom iz norveškog fonda.

“Ostat će za određene lokacije javne dražbe, a za određene će ići natječaji. Bit će fiksne cijene, a zatim će Povjerenstvo na temelju programa odabrati organizatora, koji će imati obvezu da odrade ugostiteljsku ponudu prijavljenu na natječaju nego i da odrade cijeli kulturni program tih 30 dana”, rekao je Tomašević o Adventu.

Kaže da će se povećati broj kućica obzirom na koliziju svjetskog prvenstvena s Adventom zbog čega se očekuje veći broj posjetitelja, prenosi Index.

Prvi maj u Maksimiru

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec govorila je o peticijama građana. “To je alat koji teži tome da građani nešto stave na dnevni red gradske skupštine. Ima tu jako puno procesnih elemenata, ali je bilo pitanje praga. 10 posto glasača je potrebno da nešto dođe na dnevni red. To je visok prag, ali zakon to propisuje”, rekla je Dolenec.

Govorila je i o epidemiološkim prilikama. “Zahvaljujućim relaksiranim mjerama Zagreb će organizirati proslavu Praznika rada u Maksimiru”, dodala je rekavši da će nastupiti Novi fosili i više zborova, a uz tradicionalni grah posluživat će se i štrukle.

Otvaranje spomenika holokaustu

Luka Korlaet je potom rekao da se otvara spomenik holokaustu uz zgradu kolodvora. “Projekt je krenuo još 2019. godine. Radovi su započeti 2020., a dovršeni prošle godine. Bilo je prijepora oko posvete spomenika, ali u dogovoru sa židovskim organizacijama smo sve dogovorili. Otvorenje će biti sljedeći tjedan u srijedu 27. travnja u 18 sati.”

Širenje pješačkih zona, uređenje Jaruna…

Najavio je i širenje pješačkih zona: “Zatvorit će se dio stare Vlaške, između Palmotićeve i Draškovićeve. Dobili smo suglasnosti, projekt je napravljen, provest će se u nekoliko etapa.”

Govoreći o uređenju Jaruna Tomašević je rekao: “Sanirat će se, bilo je puno peripetija s javnim nabavama. Radimo na tome da se to zauvijek riješi, a ne da se svako malo javljaju problemi.”

Dolenec je potom govorila o petstotinjak novih mjesta u dječjim vrtićima.

“Odgovornost za obnovu na premijeru i Vladi”

Na pitanje o suradnji s novim ministrom graditeljstva Tomašević je rekao:

“Ministar graditeljstva je izbor premijera, dobio je povjerenje u Saboru. U kadrovske teme nisam nikad ulazio, na kraju će odgovornost za potencijalno neprovođenje obnove biti na premijeru i na Vladi. Nadam se da će rezultata konačno biti, očekujem to.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare