Tomašević predstavio sedam novih mjera za odvajanje otpada: Miču se zeleni otoci

Vijesti 03. lis 202311:45 1 komentar
Sanjin Strukic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je predstavio sedam novih mjera za odvajanje otpada.

Tomašević je kazao kako je 50 posto kanti s ulica centra grada maknuto, te kako Zagreb ima gotovo 16 odvoza otpada tjedno za četiri različite kategorije, te samo grad Split ima veći broj odvoza, piše Dnevnik.hr.

Predstavio je sedam novih novih mjera Grada:

1. Financiranje izgradnje spremnika za otpade za one zgrade koje ne mogu financirati izgradnju smetlarnika. Gdje god postoji rješenje Čistoće da nije moguće smjestiti spremnike na površnu zgrade, grad će financirati izgradnju spremnika. Svi oni koji su platili već spremnike, dobit će refundaciju za svoje troškove.

2. Polupodzemni spremnici će zamijeniti zelene otoke diljem grada, govorimo oko pola lokacija zelenih otoka. Riječ je mjestima gdje se nalaze takozvana “zvona” izvan centra grada, gdje će polupodzemnici zamijeniti zelene otoke koji su često prepuni i na kojima se skuplja otpad. Riječ je o spremnicima za staklo, plastiku i papir.

3. Podzemni spremnici u centru grada nastavljaju se graditi, trenutno ih imamo na 7 lokacija, podijelit će se čip kartice građanima koji nakon toga mogu odlagati otpad u podzemne spremnike i predstaje model gdje se svaki dan ZG vrećice ostavljaju pred ulazom. Zelenih otoka u centru više neće biti.

4. Povećanje kapaciteta odvoza Čistoće. Imamo dva natječaja za kupnju kamiona i prva vozila od 15 očekujemo kroz tjedan dana. Paralelno kupujemo još 26 kamiona za skupljanje otpada koje očekujemo do ljeta iduće godine. Povećanje se odnosi i na radnike Čistoće i trenutno imamo natječaj za 150 radnika, a imamo plan ukupno povećati kapacitete za 200 radnika na odvozu i čišćenju grada

5. Obiteljske kuće, a trenutno imamo 90 tisuća kućanstava koje koriste usluge odvoza čistoće i koje koriste žute vrećice koje se vješaju na ograde te od siječnja počinje podjela svima kanti za plastiku.

6. Aktivnosti vezane za educiranje i informiranje građana, prije svega aplikaciju Razvrstaj.me i pozivam sve građane da skinu tu aplikaciju.

7. Povećanje kapaciteta za kažnjavanje nepravilnosti. Postoji određeni dio građana koji se ne pridržavaju pravila i to nije pravedno prema ostalim građanima. To prije svega znali zapošljavanje novih komunalnih redara i novih radnika Čistoće koji će vršiti nadzor nad pravilnim razvrstavanjem otpada, te ugradnja videonadzora na zelene otoke i podzemne i polupodzemne spremnike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare