Tomašević: Protuprislušni uređaji u Holdingu standardna praksa

Vijesti 03. svi 202211:22 > 14:26
Izvor: Marko Lukunic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak kako su protuprislušni pregledi u Zagrebačkom holdingu uobičajena praksa iz kataloga brojnih usluga vezanih za korporativnu sigurnost, usmjerena na izbjegavanje nepravilnosti i korupcije.

Tomašević je na redovitoj konferenciji za novinare rekao kako je korporativna sigurnost sastavni dio poslovanja velikih kompanija, posebice kada se radi o velikim javnim nabavkama, a riječ je o opciji “koja će se možda koristiti, a možda i neće”.

“S obzirom i na različite optužnice Uskoka, tu je bilo svega i svačega, Uprava Holdinga i u tom smislu želi unaprijediti korporativnu sigurnost”, pojasnio je napomenuvši kako to nema veze sa “curenjem” imena djelatnika Holdinga koji su proglašeni viškom.

Osvrnuo se i na najavljenu forenziku vodovodnih cijevi, istaknuvši kako ona još nije gotova, a riječ je o standardnom postupku da bi se utvrdilo kako je točno došlo do pucanja i isključila mogućnost ljudske greške.

Napomenuo je da se u zagrebačku vodoopskrbnu mrežu nije ulagalo 20 godina, iako su prije 15 godina s tom svrhom emitirane obveznice Zagrebačkog holdinga. Riječ je o investiciji od barem dvije milijarde kuna, čija će provedba trajati sedam-osam godina.

Upitan prijeti li građanima kriza u distribuciji plina, Tomašević je odgovorio kako je to u nadležnosti države. Pritom je podsjetio kako je već govorio da Hrvatska treba smanjiti ovisnost o uvozu fosilnih goriva jer to nije samo ekološko već i pitanje energetske sigurnosti.

Također je potvrdio da će desetak zagrebačkih mjesnih odbora biti prenamijenjeno u vrtiće. S tim u vezi, u planu je otvoriti 60 radnih mjesta, rekao je.

Korlaet: Zagreb među sto gradova nositelja zelene tranzicije u svijetu

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet izvijestio je da je Zagreb uvršten među sto europskih gradova u sklopu misije Europske unije “Net Zeto Cities” kao nositelj zelene tranzicije klimatski neutralnih i pametnih gradova.

Provedba počinje 13. lipnja u Bruxellesu samitom 100 gradonačelnika odabranih gradova, rekao je, a time će Zagreb dobiti pristup sredstvima od 360 milijuna eura iz europskog Fonda Obzor – Horizon do 2030. godine.

Sredstva su namijenjena izradi projektne dokumentacije za pripremu projekata u zgradarstvu, prometu i dekarbonizaciji sustava grijanja i hlađenja.

Sudjelovanje u ovakvim inicijativama put je ka održivosti i prestanku ovisnosti o fosilnim gorivima, napomenuo je, istaknuvši kako je riječ je o velikome iskoraku u području klimatske neutralnosti i zelene tranzicije.

Istraživačke i inovacijske mjere unutar projekta ponuditi će i mogućnosti pokretanja zajedničkih inicijativa i jačanja suradnje u sinergiji s drugim programima EU-a, rekao je Korlaet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar