Tomašević: Vrijeme je da se razgovara o održivosti Snježne kraljice

Vijesti 09. sij 202313:10 0 komentara
Igor Soban/Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević osvrnuo se u ponedjeljak na spekulacije o odlasku ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Paladine te je rekao da je gradskoj upravi, neovisno o tome tko vodi ministarstvo, bitan rezultat obnove koju bi bilo dobro centralizirati.

“Meni je bitan rezultat, a to je da se ubrza obnova privatnih zgrada. Hoće li to biti s postojećim ili novim ministrom, nije naša odluka”, rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i ponovio da je obnova privatnih zgrada, s kojom nitko nije zadovoljan, odgovornost države.

Podsjetio je da je od početka obnove sadašnji ministar Ivan Paladina druga osoba na čelu tog resora te da je promijenjena i osoba na čelu Fonda za obnovu.

“Ne možemo biti sretni da dolaze novi ljudi i i uhodavaju se u posao”, dodao je Tomašević.

Kad je riječ o Paladininu prijedlogu o centralizaciji procesa obnove, rekao je da se za to zalagao još dok je prvi Zakon o obnovi bio u saborskoj raspravi. Sada se, naime, obnovom bavi više državnih institucija – Fond za obnovu, Središnji državni ured za obnovu, gradovi i općine.

“Imamo previše institucija koje se time bave. Mislim da bi bilo dobro centralizirati obnovu, u ministarstvu ili nekoj drugoj instituciji. Na Vladi je da to procijeni, jer je to njihova odgovornost”, istaknuo je Tomašević.

Vrijeme je da se razgovara o održivosti Snježne kraljice

Osvrnuo se i na kritike o gradskom sufinanciranju Snježne kraljice, skijaškog natjecanja kojemu je ove godine, drugi put za redom, otkazana utrka zbog pretoplog vremena, te istaknuo da je financiranje smanjeno peterostruko.

“Grad Zagreb je 2017. godine financirao Snježnu kraljicu iz gradskog proračuna s 12,5 milijuna kuna, što je 50 posto budžeta Snježne kraljice, a ove godine financiranje je palo na 2,5 milijuna kuna, odnosno na 10 posto”, rekao je Tomašević.

Iako grad ne organizira to natjecanje već ga sufinancira, kao i druge sportske manifestacije, Tomašević smatra da bi zbog klimatskih uvjeta trebalo početi razgovarati o budućnosti Snježne kraljice.

“Klimatske promjene neće ići na bolje, mogu ići samo na gore. Vrijeme da se sjedne i pokrene rasprava o daljnjoj održivosti tog natjecanja”, rekao je dodavši gradonačelnik te najvio da će se o tome razgovarati s Hrvatskim skijaškim savezom i Vladom, koja najviše financira to natjecanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!