Tomašević: Nismo zadovoljni obnovom, napravili smo sve što smo mogli

Vijesti 28. pro 202111:10 > 11:57
Podijeli:
Izvor: Matija Habljak/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Skupštine Joško Klisović održali su u Palači Dverce konferenciju za novinare.

Klisović je na početku rekao da su na Skupštini usvojili sedam amandmana oporbe. “Skupština je napravila dobar posao. Ono najvažnije što je radila je konsolidacija financija”, rekao je Klisović.

Gradonačelnik je rekao kako je suradnja uprave i Skupštine bila dobra te da se nada da će tako biti i dalje.

“Iza nas je izazovno razdoblje. Trebalo je stabilizirati mnogo procesa u danima kad smo preuzeli vlast. Krenuli smo u raščišćavanje svih troškova, ali shvatili smo i da postoji jako puno troškova koji nisu prikazani u proračunu. Morali smo rezati”, govori.

vezane vijesti

“Izdvojio bih preustroj gradske uprave koji će stupiti na snagu 1.1. Grad Zagreb će imati 16 ureda, a ne 27. Neki od njih ostaju u pravnom slijedu, poput ureda gradonačelnika. Uskoro ćemo imati i glasnogovornika izabranog na natječaju i krenut ćemo konačno s popunjavanjem tih osnovnih kadrova kako bi mogli upravljati gradom”, govori Tomašević dodajući da ih je poputno neadekvatan zakonski okvir natjerao na to da godinu dana biraju pročelnike. Rekao je i da je cijela Uprava Holdinga izabrana na javnom natječaju, što se dosad nikad nije dogodilo.

Nabrojio je još nekoliko projekata kojima je zadovoljan i naglasio kako je zadovoljan i sudjelovanjem građana.

“Ono čime nismo zadovljni je obnova nakon potresa. Napravili smo sve što smo mogli, pomogli Fondu i Ministarstvu, pravili svoje natječaje i dijelili po 50 tisuća kuna građanima, podijeljeni su deseci milijuna kuna. Međutim, ne možemo reći da je počela obnova. Tražili smo izmjene zakona i nema više nikakavog alibija od strane države da ne krene u to”, kaže.

Gradonačelnik je najavio i da će koristiti digitalni alati koji će pomoći da poslovanje Grada bude transparentnije. “Vjerujem da će se sljedće godine vidjeti stabilizacije koju smo građanima obećali”, rekao je.

Puknuće cijevi

Klisović je na pitanje o radu Skupštine rekao da je sve skupa bilo dobro, u granicama političkog fair-playa”.

“Vjerujem da je većina zastupnika zadovoljna kako sam vodio sjednice”, kaže.

Na pitanje o puknuću cijevi rekao je kako je bio na mjestu događaja. Dodao je i kako je već zatražio da se napravi plan obnove postojeće infrastrukture te da će taj posao trajati desetljećima i puno koštati. “Gradonačelnik to mora preuzeti kao obvezu”, rekao je.

Tomašević je rekao kako je, srećom, ovaj put pukla manja cijev, a ne ona magistralna. Najvio je i da će u narednih 8 godina ići ulaganje od 2 milijarde kuna iz europskih fondova, ali da to neće biti dovoljno da riješi probleme koji su nastali zbog neodržavanja infrastrukture posljednjih 20 godina.

“Cijev bi trebala biti sanirana do danas popodne što se tiče vodoopsrkbe i odvojdnje, a onda i prometa”, rekao je.

Doček Nove godine

Govoreći o dočeku Nove godine rekao je kako se “detalji bruse”.

“Svako ima svoje modele kako će to napraviti. U svakom slučaju, to je veliki izazov. Nije lako ništa organizirati u ovoj situaciji”, kaže.

Obnova

Na pitanje o obnovi kaže kako je to 2prije svega zadatak Vlade, da lobira da se rokovi produže2.

“Od početka sam govorio da ti rokovi nisu realni za bilo koju zemlju, a posebno da to ovisi od toga gdje se nepogoda dogodila”, govori gradonačelnik koji smatra da rokovi od 18 mjeseci nisu dovoljni dugački. “Vjerujem da će se produžiti i Vlada je optimistična”, kaže.

Cijena usluga

“Ono što sada predstoji je izmjena građevinske dozvole i novo mjerenje buke na točkama koje će definirati DIRH. Nakon toga ide procedura koja uključuje sanitarnu inspekciju, Ministarstvo prometa i MUP. REalna situacija je da bi žičara mogla biti otvorena krajem siječnja ili početom veljače”, kaže gradonačelnik.

Govorio je i o poskupljenju komunalnih usluga. Kaže kako je novoj upravi ZET-a rekao da preuzmu odgovornost, a što se tiče cijene otpada, gradonačelnik kaže kako nije lako utvrditi koliko je otpada netko odložio.

Roditelj odgojitelj

Klisović je rekao kako je stav SDP-a isti kao i prije po pitanju mjere roditelj odgojitelj. “Analitički pratimo učinke provedbe odluke”, kaže.

Suradnja s Vladom

Tomašević je na pitanje o suradnji s Vladom rekao kako je irelevantno podnosi li premijera na osobnoj razini. “Moja je dužnost zastupati interesa građana. Kad govorimo o obnovi, rekao sam već da ne možemo biti zadovoljni. Ne znam tko može biti time zadovoljan, kad govorimo o obnovi privatnih zgrada”, kaže. Dodaje i da “kad vidimo da je prošla administracija prenapuhala troškove”, jasno kažu da je to prenapuhano i da je to napravila administracija prije ove te da je njemu da na to upozori i zatraži da se taj novac alocira za obnovu  grada.

“Jasno je da se oko mnogih stvari ne slažemo, da smo iz različitih političkih opcija, ali moramo imati otvorene kanale komunikacije, i to nije ni prva ni posljednja situacija da su različite opcije na vlasti u gradu i u državi. Usprkos svim političkim razlikama, mi moramo neke probleme rješavati, a jedan od tih problema je i žičara”, kaže i dodaje da očekuje dobru suradnju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar