Tomašević zadovoljan odlukom suda: Mjera roditelj odgojitelj bila je nepravedna

Vijesti 27. velj 202316:30 1 komentar
Robert Anic/PIXSELL

Visoki upravni sud u ponedjeljak je odlučio da je nova odluka o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje u Zagrebu zakonita i time odbacio žalbe udruga roditelja odgojitelja, kojima će se naknada smanjiti na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj od 1. travnja.

“Prema ocjeni suda, navodi podnositelja kojima se ukazuju na formalnu nezakonitost nisu osnovani ”, istaknuto je u obrazloženju presude pročitane na sjednici Visokog upravnog suda.

O odluci suda na Twitteru se oglasio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević čiju objavu prenosimo u cijelosti.

“Pozdravljam odluku Visokog upravnog suda, koji je danas potvrdio zakonitost naše odluke o novčanoj pomoći za korisnike mjere roditelj odgojitelj. Takvu smo odluku i očekivali, otpočetka uvjereni u ispravnost naših izmjena mjere.

Na samom početku mandata smo se uhvatili ukoštac s više teških odluka – izmjena mjere roditelj odgojitelj je jedna od njih. Smatrali smo da se radi o odluci koja je nepravedna i neustavna jer ženama brani sudjelovanje na tržištu rada, a djeci upis u vrtić.

Naime, brojna istraživanja ukazuju da pohađanje predškolskog odgoja ima pozitivne ishode na živote djece, od obrazovanja do profesionalnog uspjeha. Osim što je bila nepravedna, mjera je bila financijski neodrživa. Do danas je na nju utrošeno 2,4 milijarde kuna, samo prošle godine čak 520 milijuna kuna.

Za usporedbu, na odluku o socijalnoj skrbi koja propisuje obveze Grada prema nizu ranjivih skupina, npr. osoba s invaliditetom, nezaposlenih i umirovljenika ispod cenzusa, Grad troši triput manje – 180 milijuna kuna. Jasno je da je mjera nepravedna i financijski neodrživa.

Prošlo ljeto smo izmijenili inicijalnu odluku koju smo predložili, uvaživši prigovore Visokog upravnog suda, a to je da treba smanjiti teret koji korisnici osjećaju u prilagodbi na nove okolnosti, postupnijim smanjivanjem naknade i konkretnijim kompenzacijskim mjerama.

Do kraja ožujka za korisnike sve ostaje isto, nakon čega se naknada smanjuje na razinu minimalne plaće, a od kraja lipnja na iznos pola minimalne plaće i takva ostaje dok god korisnici ostaju u mjeri (dok im dijete ne navrši 7 godina).

Uštede koje će se ostvariti na ovaj način usmjeravamo u izgradnju vrtićkih kapaciteta. Ove godine se tako oslobađa oko 160 milijuna kuna koje će ići isključivo u gradnju, dogradnju i rekonstrukciju, dakle povećanje kapaciteta gradskih vrtića”, poručio je Tomašević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare