Odluka suda: Ukidanje mjere roditelj odgojitelj je zakonito!

Vijesti 27. velj 202309:15 > 12:14 1 komentar
Marko Lukunic / Pixsell

Visoki upravni sud u ponedjeljak je odlučio da je nova odluka o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje u Zagrebu zakonita i time odbacio žalbe udruga roditelja odgojitelja, kojima će se naknada smanjiti na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj od 1. travnja.

“Prema ocjeni suda, navodi podnositelja kojima se ukazuju na formalnu nezakonitost nisu osnovani ”, istaknuto je u obrazloženju presude pročitane na sjednici Visokog upravnog suda.

Sud je odlučio i da je odlukom o novčanoj naknadi, koju je Gradska skupština donijela u rujnu prošle godine, uveden postupni prestanak novčane pomoći, čime je korisnicima mjere ostavljeno duže vrijeme prilagodbe na novu odluku, te da novčana pomoć ne prestaje zasnivanjem radnog odnosa niti upisom djece u vrtić.

“Prema ocjeni suda, proširenje kapaciteta gradskih vrtića najvažnija je kompenzacijska mjera. Mjere koje su usmjerene na edukaciju i potporu za zapošljavanje odnosno samozapošljavanje ocijenjene su dostatnima za uspostavu ravnoteže između javnog interesa i zaštite legitimnih očekivanja adresata osporene odluke”, istaknuli su u odluci.

Ovom presudom ukinuta je privremena obustava primjene odluke o novčanoj naknadi roditelj odgojitelj. Tako će od 1. travnja korisnicima mjere naknada pasti sa trenutnih 65 posto bruto plaće u gospodarstvu u Zagrebu, na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj.

Naknada će se dodatno smanjiti 1. srpnja na iznos od 50 posto minimalne plaće, a od listopada se ukida onim korisnicima čije najmlađe dijete ima navršenih sedam godina života. Ostalim korisnicima, naknada prestaje kada im dijete navrši sedam godina.

Dolenec: Uštede ćemo usmjeriti u povećanje kapaciteta dječjih vrtića

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je da se odluka odnosi na 5380 korisnika novčane pomoći. Iz mjere će u listopadu izaći oko 55 posto korisnika.

“Pozdravljamo ovu odluku, njoj smo se nadali i očekivali smo je”, rekla je Dolenec novinarima.

Poručila je kako je mjera roditelj odgojitelj bivše vlasti bila  fiskalno neodrživa, ali i neustavna i nepravedna jer je ženama branila sudjelovanje na tržištu rada.

“Na nju je do danas ukupno potrošeno 2,4 milijarde kuna, a samo prošle godine 520 milijuna kuna”, rekla je Dolenec.

“Uštede prioritetno usmjeravamo na izgradnju kapaciteta dječjih vrtića. Time se oslobađa oko 160 milijuna kuna ove godine, koja idu u izgradnju i prenamjenu dječjih vrtića i povećanje njihovih kapaciteta”, naglasila je Dolenec.

Markić: Ova pravna nesigurnost je sramotna

Nezadovoljstvo takvom odlukom izrazili su iz udruga roditelja odgojitelja te najavili da će protiv nje tražiti pravnu zaštitu Ustavnog suda.  I predsjednica Udruge u ime obitelji Željka Markić izrazila je nezadovoljstvo odlukom Visokog upravnog suda.

“Jako nam je žao da Visoki upravni sud nije obavio svoj posao i osigurao zakonsku zaštitu obitelji koje se brinu o 20.000 djece u Zagrebu. Razočarani smo odlukom, sud nije uzeo u obzir jasne argumente koje smo podnijeli”, istaknula je u izjavi medijima ispred sjedišta suda.

Najavila je da će udruge roditelja odgojitelja protiv ovakve presude Visokog upravnog suda zatražiti pravnu zaštitu na Ustavnom sudu.

“Ova pravna nesigurnost koju je stvorio Grad Zagreb, a sada i Visoki upravni sud, je sramotna. Mi ćemo se Ustavnom sudu obratiti  jako brzo, a od njega očekujemo da stane u zaštitu roditelja odgojitelja”, rekla je Markić.

Predsjednica Udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko rekla je da će u rujnu preko pola korisnika ostati bez novčane naknade te upozorila da je to veliki problem za tržište rada i socijalni sustav.

Na najave novih tužbi udruga roditelja odgojitelja, Dolenec je poručila kako će grad nastaviti planirati proračun prema svojim odlukama.

“Ako u nekom trenutku bude neki drugi pravni ishod, mi ćemo se tome prilagoditi. Ali ne vjerujemo više u takvu mogućnost”, poručila je Dolenec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare