Tomislav Sokol: Nećemo se smrzavati

Ekonomija 13. ruj 202212:10 0 komentara
N1

Eurozastupnik HDZ-a Tomislav Sokol govorio je za N1 Studio uživo o energetskom paketu Europske unije.

“EU ide u logičnom smjeru regulacija tržišta energije. Ne može se sve prepustiti tržištu i spekulacijama, već se radi o doista važnom resursu, koji mora biti reguliran na određeni način. Mislim da definitivno situacija kada cijene divljaju i kada je situacija na tržištima neizvjesna, da je logično da se EU uključi”, rekao je Sokol.

VEZANE VIJESTI

Navodi kako je važna je diverzifikacija energije, te da je tu Hrvatska bila država koja je napravila pravi potez s investicijama u LNG terminal.

“To nam sada puno znači, mada je veći dio oporbe bio protiv toga. Kada je riječ o posebnim mjerama, smatram da je tu važno ulaganje u nuklearnu energiju. Mislim da je ova kriza pokazala da oslanjanje na isključivo vjetroelektrane i solarnu energiju nije rješenje problema. Njemačka i neke ostale države napravile su veliku grešku kada su zatvorili nuklearne elektrane pod utjecajem zelenih opcija. Zelena tranzicija treba biti umjerena. Tu je i hidroenergija, koja je jako važna. Ključno je ne stavljati sva jaja u istu košaru. Ne može se sve bazirati na vjetru i suncu, jer je to ekonomski neisplativo. S druge strane, to je i manje učinkovito. Ključno je da se stvari ne gledaju ideološki. Države su vukle različite poteze. Neke su se dovele u situaciju da budu ovisnije o ruskom plinu, dok su neke države poput Portugala i Španjolske jedva dio energetskog tržišta EU”, rekao je.

Kaže da će se pronaći kompromis, no kako će on izgledati, rano je za reći.

“Sigurno je to da se nećemo smrzavati i nećemo biti bez energenata. Istaknuo bih da Hrvatska nije čekala da se donesu mjere na razini EU, tako da naši građani mogu biti mirni”.

Komentirao je i oporezivanje ekstraprofita kompanijama koje su ostvarivale dodatnu zaradu.

“Jedno je tržište, a drugo iskorištavanje izvanredne situacije. Važno je stražiti o kome se tu radi i tko je htio zaraditi u ekstremnoj situaciji. Nikakvo profiterstvo nije dopustivo”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!