Tramišak: Teško da će biti ovako velikih strateških projekata kao Pelješki most

Vijesti 28. srp 202113:52 > 17:17 0 komentara

Ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak komentirala je N1 Studiju uživo večerašnje spajanje Pelješkog mosta.

Na pitanje možemo li očekivati još financiranja ovako velikih projekata iz EU-a, ona  kaže da Hrvatska ima 16 strateških projekata. “Imali smo projekt ulaganja u zračnu luku Dubrovnik, projekt e-škola. To su projekti vrijedni oko 17 milijardi kuna. U novoj financijskoj perspektivi imamo nekoliko velikih strataških projekata, ali teško da će biti ovak ovelikih kao Pelješki most”, kaže.

Tramišak kaže da je pred nama desetljeće željeznice, odnosno ulaganja u željezničku insfrastrukturu.

VEZANA VIJEST

Tramišak je govorila i o sredstvima koja će u Hrvatsku stići iz EU-a.

“78 reformi je planirano u Nacionalnom planu. Velik dio toga je već započet iz razloga što se prati Europski semestar kojim su več zadane i definirane aktivnosti koje se moraju realizirati da bi dosegli europske standarde”, kaže navodeći dekarbonizaciju sektora zgradarstva kao primjer reforme koja je već započeta.

“Velik dio odgovornosti je na Vladi i Saboru, a kad govorimo o konkretnom povlačenju sredstava i na korisnicima”, kaže.

Od 819 milijuna eura koji će prvi stići, ministrica kaže da nije strogo definirano kome idu sredstva nego da će ih povući onaj tko se prvi prijavi.

“To ne znači da će se potrošiti samo tih 819 milijuna eura pa čekati nova sredstva iz EU proračuna. to je samo olakšanje državnim proračunima. Oko 5,9 milijuna je predviđeno za obnovu zgrada”, kaže dodajući da su previđena sredstva i za obrazovanje, kao i da su za obnovu školskih zgrada, od kojih su neke starije od sto godina, potrebna velika sredstva.

Što se tiče obnove Zagreba i Petrinje, kaže da se tu spaja nekoliko izvora financiranja: “Sredstva iz fonda solidarnosti, nakon toga imamo višegodišnji financijski okvir i nacionalni plan oporavka. Zaista su vrijedna sredstva na raspolaganju”.

Govoreći o gradnji tipskih kuća, ministrica kaže da je oko 640 milijuna kuna predvišeno za obnovu stambenih objekata koji su stradali u potresu te da je potpisan ugovor. “Imaju rok sljedećih dvije do dvije i pol godine da utroše ta sredstva, vjerujem da će te kuće biti na raspolaganju već krajem ove godine”, govori ministrica pojašnjavajući da će ti objekti biti u vlasništvu države, ali će biti na raspolaganju onima kojima su potrebni.

Uskoro video

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!