Traži se smjena Banožića zbog sastanka u ZTC-u s predstavnicima ruske tvrtke

Vijesti 12. lis 202213:35 1 komentar
Ivan Hrstić / N1 / Ilustracija

Zbog otkrića o potencijalnom poslovanju hrvatske državne tvrtke ZTC s ruskom vojnom industrijom, pod EU sankcijama, saborska je oporba u srijedu zatražila smjenu ravnatelja ZTC-a Zdravka Klanca i ministra obrane Marija Banožića.

“Ravnatelj bi trebao otići nakon ovoga gafa u Zrakoplovno-tehničkom centru (ZTC). Ali nije kriv samo on, trebao bi otići i resorni ministar Banožić, to je sada odgovornost premijera Plenkovića”, izjavio je predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović (Socijaldemokrati) novinarima u Saboru.

VEZANA VIJEST

Oporbeni zastupnici reagirali su na medijske napise o sastanku predstavnika ZTC-a s predstavnicima ruske tvrtke Aero Technik Service (ATS), i to nakon što je Europska unija uvela sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

“Ministar koji nije u stanju uspostaviti red u ZTC-u, nije u stanju ni voditi ministarstvo”, poručio je Vidović

Izrazio je uvjerenost da dolazak ruske delegacije u Veliku Goricu osuđuje 90 posto zastupnika, a vjerojatno i cijela hrvatska javnost, te ocijenio da je takvo kršenje sankcija “najgori mogući potez za ugled Hrvatske”.

“Ne mogu shvatiti kome može pasti na pamet da u vrijeme kada je Rusija pod sankcijama,ide pregovarati o bilo čemu s Rusima”, rekao je Vidović.

Benčić i Hajdaš Dončić: Premijer je morao znati

Sastanak u ZTC-u komentirala je i Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) rekavši da u tom centru u Velikoj Gorici vlada “opće rasulo”.

Poručila je da s funkcije treba otići ministar koji je za to nadležan i tako podnijeti političku odgovornost za sve što se događalo.

Najavila je da će Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka revitalizirati zahtjev za uvođenje “monitoring-mehanizma kojim bi se pratilo koliko se hrvatske tvrtke zaista drže odredbi o sankcijama prema Rusiji”.

Sankcije se evidentno krše, i to rade tvrtke koje su odgovorne Vladi, rekla je Benčić koja smatra da su obavještajne agencije znale za sastanak u Velikoj Gorici.

VEZANA VIJEST

Zato je upitala kako premijer Plenković nije dobio tu sigurnosnu informaciju, ali je dobio neke insinuacije o vanjskim i unutarnjim neprijateljima, gdje ruski kapital djeluje preko oporbenih stranaka na destabilizaciju “njegove fantastične vlasti”.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, smatra da je dolazak ruske delegacije u Hrvatsku “samo posljedica neupravljanja sustavom”.

“Vladajuća stranka i premijer, nažalost, ne upravljaju sustavom”, izjavio je novinarima Hajdaš Dončić.

I on smatra da su za dolazak ruske delegacije morale znati sigurnosno-obavještajne agencije, a u konačnici i premijer.

Zato se slaže da odgovornost treba snositi ravnatelj ZTC-a, ali i ministar Banožić za kojega je rekao da je “apsolutno nekompetentan da vodi svoj resor”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare