Trebaju li se cijepiti trudnice? Markotić pojasnila svoju izjavu sa Stožera

Vijesti 29. lis 202121:50 0 komentara
N1

Gošća Dnevnika Nove TV bila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević Alemka Markotić. Govorila je o tome trebaju li se trudnice cijepiti protiv covida-19.

“Nema službene preporuke. Nije provedena treća faza kliničkih istraživanja jer je to doista zahtjevno. Međutim, većina međunarodnih javnozdravstvenih institucija i ginekoloških društava, i naš HZJZ, preporučuju da se ipak trudnice mogu cijepiti jer dosad u većini slučajeva nije zabilježena ozbiljna nuspojava. Generalna preporuka svih tih društava je da je visoki rizik kod obolijevanja da će biti teža klinička slika. Preporuka je da svaka trudnica sa svojim ginekologom, koji joj vodi trudnoću, prodiskutira hoće li se ona cijepiti ili ne i koji su njeni rizici. Jesu li veći rizici ili je veća korist”, kaže Markotić za Dnevnik Nove TV.

“Važno je da trudnice ne donose odluku na svoju ruku”

U slučaju da su značajno pretile, da imaju visoki tlak, dijabetes, neke druge kronične bolesti, neke starije životne dobi, u ovoj situaciji kad delta vrije na sve strane, više je toga u prilog da se cijepe, ako se tako odluče sa svojim ginekologom”, rekla je.

VEZANE VIJESTI

Markotić još jednom ističe da je važno da se trudnice konzultiraju s liječnicima i ne donose odluku na svoju ruku, a ako su već došle na štand za cijepljenje da se konzultiraju s tamo s liječnikom.

Doktorica kaže kako bi ženama bilo najbolje da se cijepe prije nego što planiraju trudnoću.

“Puno je priča da cjepivo djeluje na reproduktivne organe i slično. Upravo virus je taj koji može izazvati određena oštećenja kod muškaraca i kod žena. Za sada se čini da su prolazna, ali mogu trajati više mjeseci, međutim za cjepivo nikad do sada nije dokazan ni jedan slučaj koji bi se odnosio na oštećenja reproduktivnih organa”, kazala je doktorica.

U Zaraznoj hospitalizirane tri rodilje

I žene koje prolaze proces potpomognute oplodnje se boje i izbjegavaju cijepljenje. Markotić kaže da mogu primiti cjepivo i drugu dozu. “Nije ni po čemu za sada u kontraindikaciji”, kazala je.

U bolnici su tri rodilje. Markotić kaže da im je klinička slika dosta teška. “Zbog toga upozoravamo da je trudnoća rizični faktor za razvoj težih kliničkih oblika. Nadamo se da će sve biti dobro s njima, ali sad je dosta to stanje teško”, kazala je Markotić.

Što je s djecom u tim slučajevima kad se mora na prijevremeni porođaj? Doktorica kaže da mogu i ne moraju biti inficirana. “Kod nas je jedno djetešce, stabilno je, očekujemo da će biti sve u redu s njim. Ali virus može prijeći s majke na dijete kroz placentu”, kazala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!