Tri puta kojima Plenković može krenuti nakon uhićenja Darka Horvata

Vijesti 21. velj 202222:10 0 komentara
Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon ostavke pritvorenog Darka Horvata, danas je potpredsjednik Vlade Boris Milošević premijeru stavio svoj mandat na raspolaganje. Iako premijer raspolaže mandatima svih svojih ministara u svakom trenutku. Čeka se odluka HDZ-a kako razriješiti krizu vlade. Tri su puta kojima Plenković može krenuti. Najmanje vjerojatan je da podnese ostavku i krene sastavljati novu vladu. Druga mogućnost su prijevremeni izbori, koje zaziva oporba, a Plenković ih je još u subotu otklonio. Treća, koju traži sve više HDZ-ovih koalicijskih partnera jest rekonstrukcija Vlade.

Horvat je prekrižen i tu je stvar jasna. No, dok se Andrej Plenković bavi pitanjem tko će ući u Vladu, nije još zaključeno ni tko je među onima koji odlaze. Zanimljiv istražnim organima potpredsjednik Vlade Boris Milošević sakrio se na Facebooku.

“U tom smislu sam se bespogovorno borio i borim za prava manjina bez primisli da za sebe ili nekog priskrbim korist, u okviru svojih zakonskih ovlasti i mogućnosti, kao netko tko je izabran da zastupa srpsku nacionalnu manjinu. Kao političar i kao osoba s navedenim uvjerenjima, na taj ću način i nastaviti djelovati”, napisao je Milošević na Facebooku.

U Miloševićevog glasnogovornika pretvorio se Milorad Pupovac koji nudi ono što Milošević ne da.

“Prvo Boris Milošević je čovjek iznimnih moralnih kvaliteta i častan čovjek i sigurno zna što je najbolje za njega, Vladu i stranku i stoga je svoj mandat stavio na raspolaganje predsjedniku vlade”, poručio je Pupovac.

vezana vijest

Mada su istančani radari Andreja Plenkovića zreli za remont uoči rekonstrukcije, sve sada ovisi o situaciji u parlamentu, a jedan od rijetkih ministara koji nemaju razlog izbjegavati medije tu ne vidi problem.

“Ne mogu vam govoriti o ničemu osim da je parlamentarna većina stabilna i da će o tome razgovarati stranačaka tijela”, kazao je ministar Oleg Butković.

Od oporbe se u ovom trenutku ne očekuje suzdržanost pa ni ne čudi da i stranke koje možda ne bi puno profitirale zagovaraju prijevremene izbore.

“SDP je prvi izašao s tim da su prijevremeni izbori najpoštenije rješenje. Nije normalna zemlja gdje se ministri uhićuju, a ne zna se tko je još pod istragom”, komentirao je Mišel Jakšić.

Koliko god suradnja Države i Grada bila presudna za obnovu Zagreba, Možemo ne kalkulira.

Saborska zastupnica Nove ljevice Ivana Kekin također je poručila da je jedino rješenje da se ide na prijevremene izbore.

Ako do izbora i dođe, među rijetkima koji bi mogli uloviti koji mandat više je Most pa njihova ambicija da pokušaju pomesti i HDZ, ali i sve koji uz njih stoje, ne treba čuditi.

vezana vijest

“Pitanje je koliko bi ih dobilo mandate da ih ponude, tu je Hrebak, Čačić, moralne vertikale pa očekujem da potpišu inicijativu za raspuštanje”, poručila je Marija Selak Raspudić.

A onda koju minutu kasnije, Radimir Čačić je uzvratio:

“Jedino što nas drži da podržavamo još ovu Vladu su osobe poput gospođe koja je malo prije bila ovdje.”

Čačića na vlasti dakle drži Most, a što drži Hrvoja Zekanovića, političara kojem “hrvatsko-srpska trgovačka koalicija” nije silazila s usana, možemo samo nagađati. Nekad je zbog suradnje s Pupovcem, Zekanović zazivao izbore, sada kada bi trebao unovčiti svoju retoriku, junak mukom zamukao.

“Ako je alternativa Grbin, Miletić… onda Hrvatska zbilja nema alternativu”, kaže danas Zekanović.

U međuvremenu, Vlada gori, a Plenković se smješka.

“Malo vas je puno danas, ha?”, kroz smiješak je poručio premijer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!