Imunolog o četvrtom valu epidemije: Vjerujem da će završiti do Nove godine

Vijesti 26. lis 202121:11 > 22:181 komentar

Imunolog Zlatko Trobonjača u Pressingu Ilije Jandrića govorio je o trenutnoj epidemiološkoj slici i procesu cijepljenja u Hrvatskoj.

Trobonjača je komentirao velik porast novozaraženih koronavirusom, navodeći da je zato odgovorna i zaraznija varijanta koronavirusa.

“Prvo treba izvući dolazak delta virusa. To je virus koji pripada SARS-CoV-2 virusu, ali je značajno je virulentniji u odnosu na prethodne sojeve. Druga stvar, puno brže se prenosi u odnosu na prethodne sojeve. Zbog toga izaziva teže kliničke slike, pa čak i u mlađim populacijama”, kazao je imunolog.

“Imunost koju steknemo protiv wuhanskog soja nas ne štiti protiv delte”

Govoreći o procijepljenosti, ističe da smo na samom dnu u EU, a naglasaio je da se virus tako proširio jer imamo velik bazen osoba koje nisu imune.

“Imunost koju steknemo protiv wuhanskog soja nas ne štiti protiv delta soja. Dakle, imamo nešto slabiju imunost u startu. Mi s protokom vremena očigledno gubimo imunost. Oni koji su preboljeli mogu se reinficirati, a oni koji su cijepljeni mogu se inficirati zbog gubitka imunosti, oboljeti simptomatski, pa čak i od težih oblika bolesti, a ponekad i umrijeti”, istaknuo je Trobonjača.

VEZANE VIJESTI

“Imali smo nekoliko valova epidemije, od kojih se svaki izazvan s drugom vrstom virusa. Prvo wuhanski, pa proljetos alfa ili britanski soj, a sada vidimo delta soj. Svi ti virusi su nešto drugačiji pa imunost koju razvijete protiv jednog virusa vas ne štiti protiv drugog”, pojasnio je.

“Covid potvrdama strahovito onemogućavate kretanje građana”

Ističe da se treba odati priznanje epidemiolozima i zdravstvenim službama jer obavljaju ogroman posao. Komentirao je i uvođenje covid potvrda.

“Covid potvrdama strahovito onemogućavate kretanje građana, imate snažan restriktivan učinak na društvo i normalno da se jedna takva mjera teško prihvaća u društvu. Tu bi sigurno trebala biti politika uključena ako ograničavate kretanje”, kazao je Trobonjača.

Smatra da bi ovaj četvrti val pandemije mogao biti gotov do Nove godine, a što će događati nakon toga, ovisi o tome hoće li se pojaviti novi soj.

“Što se tiče kretanja epidemije u narednom razdoblju, vjerujem da ovaj val neće toliko dugo trajati jer ga je izazvao delta virus koji je izrazito zarazan, možda 2 do 3 puta zarazniji od wuhanskog soja. Brzo će pronaći neimune ljude u populaciji i zaraziti. Nakon toga doći će do jenjavanja epidemije, odnosno četvrtog vala”, kazao je i dodao:

“Vjerujem da će se sve to skupa završiti negdje do Nove godine, a što će se dalje događati, ovisi o tome hoće li doći novi soj. Ako dođe, onda ćemo možda imati novi val, a ako ne, onda će doći do postupne endemizacije virusa.”

N1

Koja je razlika između treće doze i booster doze?

Trobonjača je objasnio i razliku između booster i treće doze.

“Booster znači dodatno poticanje, a primjena treće doze je u cijepljenju onih koji su primili dvije doze. Booster doza označava i dodatno poticanje imunosti onih koji su preboljeli bolest”, pojasnio je.

Komentirajući rok valjanosti covid potvrda, Trobonjača ističe da bi one trebale vrijediti godinu dana i kod onih koji su preboljeli covid i kod onih koji su se cijepili.

Znanstvenik Pero Lučin je gostujući u Newsroomu kazao da bi trebalo cijepiti i djecu.

“Treba cijepiti djecu”

“Razmišljao sam kad je došla preporuka da se cijepe djeca treba li tu djecu cijepiti jer se primijetio jedan neželjeni učinak tog mRNA cjepiva, Pfiezerovog cjepiva, a to je razvoj miokarditisa i perikarditisa, upale srca i osrčja”, rekao je imunolog pa nastavio:

“Izraelci su izašli s podatkom da je to jedan slučaj na 6.000 primijenjenih doza, kasnije se na razini EU vidjelo da je to 1 na 15.000 slučajeva, Amerikanci govore 1 na 40.000. Vidjelo se da je to blaga upala srca koja prolazi kroz nekoliko dana bez nekakve terapije i hospitalizacije i teških posljedica.”

VEZANE VIJESTI

Kaže da je zbog toga kratko dvojio treba li djecu cijepiti, no uzimajući u obzir kakve posljedice može ostaviti covid, tvrdi “da bi ipak trebalo djecu cijepiti”.

Jedan od glavnih argumenata osoba koje se ne žele cijepiti jest da nije prošlo dovoljno vremena da bi se ispitale posljedice ovih cjepiva ili da su cjepiva prebrzo razvijena.

“Cjepivo je razvijano desetke godina prije. Liponanosomi se razvijaju već 30 godina koliko ja znam. Imali su razvijenu tehnmologiju i primijenili su je za razvoj ovog cjepiva. Ono što se dogodilo u kratkom vremenu i što može ljude zbunjivati jest kako je tako brzo klinički ispitano. Zato što su milijarde dolara uložene da bi se to cjepivo ispitalo što je moguće prije jer je ugroza čovječanstva bila prevelika. U razvoju lijeka najduže traju klinička ispitivanja jer su strahovito skupa. Ovdje nije bilo takvog čekanja jer se prikupila dovoljna količina novaca da se dođe do rezultata i cjepiva”, istaknuo je imunolog.

“Cjepiva štite od zaraze, ali pitanje je u kojem postotku”

Osvrnuo se i na izjavu člana Znanstvenog savjeta Gordana Lauca koji je kazao da “cjepiva ne štite od zaraze”.

“Ne možete reći da cjepiva ne štite od zaraze. Ona štite, ali pitanje je u kojem postotoku”, rekao je Trobonjača.

Neka istraživanja pokazuju da prirodni antivirusni lijekovi uspješno suzbijaju covid, poput slatkog pelina ili eukaliptola.

“Ne bih se pouzdao u takve prirodne lijekove. Da takvi prirodni lijekovi djeluju na viruse već bi davno bili primjenjivani ili bi ih farmaceutska industrija pokupila i od njih napravila takav pripravak koji bi onda liječio viruse. Ne postoje antivirusni antibiotici. Za liječenje virusnih infekcija postoje posebni lijekovi i to tako dizajnirani da štite ili uništavaju točno određeni virus”, objasnio je Trobonjača.

Počela je i sezona gripe, a imunolog je objasnio treba li se istovremeno cijepiti i protiv covida i protiv gripe.

“Ne bi bilo dobro da istovremeno jer svako cijepljenje izaziva jednu imunosnu reakciju. To bi značilo da bi između dva cjepiva trebalo razdvojiti nekih 15-20 dana. Prednost u ovom trneutku bih dao covid cjepivu”, istaknuo je Trobonjača.

“Neki imaju psihičke probleme kao posljedicu dugotrajnog covida”

Govoreći o posljedicama covida, Trobonjača ističe da pojedinci imaju i duševnih promjena. “Imaju neke kgonitivnih problema, nesanicu, razdražljivost i psihičke probleme kao posljedicu dugotrajnog covida.”

Imunolog je komentirao i epidemiološku situaciju u Europi. “One zemlje koje su najviše procijepljene imaju najmanje slučajeva epidemije – cijela zapadna Europa izuzevši Veliku Britaniju, dok istočna Europa koja je daleko manje cijepljenja, a to znači dvostruko manje, tu imate epidemiju koja bijesni. Što imate više cijepljenih, manja je epidemija”, naveo je Trobonjača.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar