Troskot: HNB mora razriješiti dužnosti zamjenicu guvernera Sandru Švaljek

Vijesti 11. stu 202214:13 0 komentara
N1

Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot u petak je ukazao na "nedopustivu poziciju Sandre Švaljek" kao zamjenice guvernera Hrvatske narodne banke jer smatra da svojim "upitnim iskazima dovodi u pitanje kredibilitet HNB-a" te je poručio kako mora biti razriješena dužnosti.

“Švaljek dovodi u pitanje kredibilitet HNB-a svojim upitnim i nepotpunim iskazom danim prilikom nadzora HNB-a. Drugim riječima, dala je lažni iskaz tijekom ispitivanja koje je tijekom upravnog nadzora zaposlenika HNB-a, provodila regulatorna agencija HANFA”, rekao je Troskot.

Zamjenica guvernera, koja svojim nastupima svakim danom sve više potvrđuje glasine da je izabrana u vodstvo HNB-a političkom trgovinom Andreja Plenkovića i HSLS-a, dodao je, kupovala je dionice Zagrebačke banke (ZABA) dok je bila u Savjetu HNB-a i to u ime Ekonomskog instituta Zagreb koji se financira iz proračuna.

Da je kupovala dionice Zabe potvrđuje službeni prihvat ponude kupnje 40 dionica Zabe kojeg je Švaljek potpisala 18.6.2007. godine, naveo je Troskot.

Upitao je kako je mogla znati da će dionica Zabe rasti, osim ako nije imala povlaštenu informaciju koju je jedino mogla dobiti preko članstva u Savjetu HNB-a, preko kojeg se nadzire cijeli financijski sustav Hrvatske, koji uključuje i kupljene dionice Zabe.

“U protivnom, radilo bi se o riskiranju mogućeg gubitka proračunskog novca”, istaknuo je Troskot.

Nedavno je HANFA na zahtjev DORH-a, u okviru predistražnih radnji kao regulatorno tijelo, provela upravni postupak nadzora zaposlenika HNB-a, među ostalim i zamjenice guvernera Švaljek, ali nisu identificirali ovo kazneno djelo, a zbog sumnje na nezakonitosti Švaljek je već trebala dati ostavku na mjesto zamjenice guvernera HNB-a, ocijenio je u priopćenju.

“Ostaje još pitanje regulatorne agencije HANFA-e koja nije uspjela identificirati evidentno trgovanje povlaštenim informacijama Švaljek, o čemu je kao zamjenica guvernera svjesno lagala tijekom istražnog postupka kojeg je provodila regulatorna agencija HANFA”, zaključio je Troskot poručivši da bi takvim osobama trebalo zabraniti rad u financijskoj industriji na teritoriju Hrvatske i EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!