Troskot: Horvat i ekipa oko njega legaliziraju korupciju

Vijesti 30. ruj 202111:44 > 12:52
zvonimir troskot
Izvor: N1

Gost N1 Studija uživo bio je Mostov Zvonimir Troskot.

U Saboru se danas raspravlja o izmjenama Zakona o referendumu. Troskot je bio voditelj referendumske inicijative 2018. koja nije prošla. Za najavljene izmjene Zakona kaže da su – kozmetičke.

PROČITAJTE JOŠ

“Kao voditelj referendumske inicijative mogu reći da neće biti suštinskih promjena, cenzus ostaje na 10 posto na nacionalnoj razini, znači da bi negdje od 370.000 do 400.000 trebalo potpisati. Rok se produžuje na mjesec dana, no i dalje je to jako velik rok, pogotovo ako se uspoređuje sa Švicarskom gdje je potrebno 100.000 potpisa, što je otprilike jedan posto, Italija isto ima oko jedan posto, u Poljskoj je potrebno 500.000 potpisa na 40 milijuna ljudi”, rekao je Troskot.

“Osim kratkog roka, vidljivo je da je ovo priznanje da je referendum ukraden. Nitko nije odgovarao za takvo nešto. Još je ostao taj gorak okus iz 2018.”, dodao je.

Most neće prihvatiti ovakav prijedlog Zakona.

“Najavljene promjena su kozmetika, nije se išlo u srž, a to je cenzus. Most neće prihvatiti ovakav prijedlog Zakona, vidjet ćemo kako će reagirati na naše amandmane”, rekao je Troskot.

Najavio je da Most trenutno ima planove za neke lokalne referendume, no nije želio precizirati. “Ne želim još ništa otkrivati. Više će to biti ekonomska pitanja, ne ulazi čak svjetonazor u taj dio”, rekao je Troskot.

Komentirao je i najavljene izmjene Zakona o obnovi.

“Nekoliko je probema. Kako je krenuo trend, čini se da će promjena i verzija Zakona biti više nego sojeva covida. Stalno se mijenjaju varijatne, no ne rješavaju se problemi. 18 mjeseci smo čekali na neki prijedlog, a postojeći zakonski okvir mogao je rješavati određene probleme i moglo se krenuti s obnovom, da bismo sad došli do situacije da ministar Horvat i ekipa oko njega legaliziraju korupciju na način da se diže prag javne nabave. Sa sadašnjih 500.000 kuna diže se na 40 milijuna kuna. Radio sam osobno u najvećim kompanijanma na svijetu, takve pragove može imati samo direktor u Basele. Nitko durgi ne možee odobravati takve razine”, kazao je Troskot.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar