Troskot u Senju: Vjetroelektane rade bez nužnih uporabnih dozvola

Vijesti 02. tra 202422:26 0 komentara
Patrik macek/Pixsell

Na Prijevoju Vratnik iznad Senja, mostovci Zvonimir Troskot, nositelj liste Mosta u sedmoj izbornoj jedinici, i senjski gradski vijećnik Hrvoje Bezjak, upozorili su na poslovanje vjetroelektrana koje rade bez nužnih uporabnih dozvola te najavili da će zatražiti reviziju.

To predstavlja očito kršenje hrvatskih zakona, naglasili su na konferenciji za novinare na Vratniku te dodali da će jedan od prvih poteza Mosta, nakon preuzimanja odgovornosti za Hrvatsku, biti detaljan pregled i revizija nadzornih mehanizama koji su dopustili tu i takvu praksu.

Najavili reviziju svih konzultantskih ugovora

Posebno su ukazali na neravnopravan tretman Hrvatske elektroprivrede (HEP) spram privatnih energetskih kompanija pa najavili reviziju svih konzultantskih ugovora.

Iskazali su i zabrinutost zbog nepravedne raspodjele financijskih sredstava iz energetskih projekata budući da, kako su rekli, ta raspodjela ne pridonosi lokalnim zajednicama koliko bi to trebala.

Zvonimir Troskot i Hrvoje Bezjak pozvali su na žurne promjene koje će osigurati transparentnost, pravičnost i održivost u hrvatskom energetskom sektoru.
“Neobjašnjivo je da Grad Senj ima dva vjetroparka i jednu hidroelektranu, a u proračunu manjak novca”

Neobjašnjivo je, kažu, da Grad Senj ima dva vjetroparka i jednu hidroelektranu, a u proračunu mu manjka novca.

Upozorili su i da su u proteklih godinu dana podignuti komunalna naknada i komunalni doprinosi, kao i odvoz smeća, što najviše osjete ugostitelji, a podignute su i turističke pristojbe te postavljena cijena pakiranja na novim lokacijama. “Sve je to udar na budžet kućanstava”, dodali su.
“Tko je ovdje lud – da država gasi proizvodnju i pogoduje privatnoj kompaniji?”

Smatraju neobičnim način na koji se uređuje vrijeme rada energetskog sustava odnosno da se zaustavlja rad hidroelektrane “Senj”, kada vjetroelektrana na Vratniku radi punim kapacitetom, kažu, navodno zbog toga što dalekovodna mreža ne može prihvatiti proizvodnju električne struje dvaju velikih proizvođača.

“Tko je ovdje lud – da država gasi proizvodnju i pogoduje privatnoj kompaniji?”, upitali su Troskot i Bezjak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!