“Trudnica rodila mrtvi plod na trajektu, satima čekala trajekt za Split”

Vijesti 11. sij 202313:15 2 komentara
Milan Sabic/PIXSELL

Gradonačelnica Grada Supetra Ivana Marković na Facebooku je opisala traumatičnu situaciju koja se dogodila jučer i jutros na relaciji Brač - Split.

Naime, trudnica iz Supetra javila se u ranim jutarnjim satima na hitnu pomoć u mjestu zbog krvarenja. Zbog već poznatih problema s hitnim prijevozom iz Brača u Split trudnica je tek nakon 11 i 30 sati helikopterom prevezena u bolnicu gdje je stigla istovremeno kao njen supruge koji je išao redovnom trajektnom linijom.

Nažalost, u bolnici je utvrđeno da je plod izgubljen pa je žena dobila lijekove za odbacivanje ploda i poslana je kući na Brač.

Ivana Marković ističe da je već druga skandalozna stvar u cijeloj priči, a najveću tragediju doživjela je kad je jutros u 6 ponovno došla na hitnu zbog bolova.

“Nažalost, nakon što je dobila adekvatne tablete za odbacivanje ploda pacijentica je porodila mrtvi plod u vozilu sama sa suprugom, u trajektu na redovnoj liniji u 6:30-7:30, Supetar-Split. Sama sa suprugom. Zaista, nemam riječi kako da opišem sve ovo, teško je opisati traumu obitelji i nemam riječi kako bi utješila obitelj. Nadam se da će se žena oporaviti i da će biti dobro”, napisala je Marković koja se nada da će ovaj slučaj pokrenuti službe i sustav.

Kobne posljedice

Njezin status prenosimo u cijelosti:

Sa osjećajem ogorčenja, osjećajem poraza i stanja šoka radi obitelji i činjenice da se ovako nešto može desiti u današnjem vremenu, u 2023. godini, u drugom gradu po veličini u Hrvatskoj i jednom od razvijenijih i naseljenijih otoka u Hrvatskoj.

Brač je od kopna (Supetar- Split) udaljen oko 16 km ili 9 milja koje su se u ovom slučaju pokazale više nego kobne.

Nažalost, nakon brojnih istupa gdje smo upozoravali na neadekvatan hitan medicinski prijevoz ništa se nije promijenilo.

U ovom periodu dobivala sam više informacija da prijevoz gliserom ne funkcionira kako treba , postavljala sam preko županijskih vijećnika pitanja na ovu temu kao i osobno Županu SDŽ- ije gdje su me uvjeravali da sve besprijekorno funkcionira. Inicirali smo više sastanka na temu zdravstva ali bez konkretnih pomaka.

Nažalost, jučer i jutros se desila jedna zaista tužna situacija koju sam dužna, uz suglasnost obitelji, podijeliti u javnost u nadi da će se napokon situacija za stanovnike otoka Brača promijeniti po pitanju hitnog medicinskog prijevoza:

Jučer se ujutro oko 8:00 sati trudnica radi krvarenja javila ginekologu u Supetru nakon čega je upućena na Hitnu pomoć u Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, Ispostava Supetar gdje su liječnici koji, naravno imaju ograničene resurse pozvali gliser hitne službe radi transporta trudnice u Split. Ovim putem moram kazati da sa liječnicima na hitnoj u Supetru imam samo najbolja iskustva te vjerujem da se i oni puno puta osjećaju nemoćni radi ograničenih resursa.

Radi se ponovo o hitnom medicinskom prijevozu. Jednom gliseru nije radio motor , dok na drugom zamjenskom navodno nisu radili brisači te isti nije bio u mogućnosti prevesti pacijenticu u Split. Nakon toga dignut je helikopter, te je pacijentica tek nakon 11:30 prevezena u bolnicu u Splitu. Radi informacije koliko je sve to trajalo važno je kazati da je suprug trajektom došao do bolnice u Splitu u isto vrijeme kao pacijentica, tj., tzv. hitan medicinski prijevoz pacijentice je u rangu brzine redovne linije Supetar-Split.

(Ja se ispričavam što ne znam koristiti stručne termine)

U bolnici je utvrđeno da je plod izgubljen, što je prestrašno ali nije ni najgore u cijeloj ovoj nesretnoj priči. Bi li plod bio spašen da se došlo ranije do Splita to jednostavno nije moguće znati niti se u to želim upuštati. Činjenica je da je trudnica izgubila trudnoću.

S tabletom za odbacivanje ploda poslana doma

Situacija koja je slijedila nakon me toliko zgrozila i potresla te ne mogu zamisliti kako je obitelji trenutno.

Naime, pacijentica je nakon što je dobila lijekove za odbacivanje ploda poslana DOMA NA BRAČ, po tremuntani koja je sinoć puhala, na otok gdje znaju da NEMA mogućnosti HITNOG medicinskog prijevoza (radi iskustva dana prije) te se pacijentica radi bolova jutros oko 6:00 sati javila ponovo u Hitnu u Supetru kada je zajedno sa suprugom upućena na trajekt u 6:30 da ide u Split u bolnicu.

Nažalost, nakon što je dobila adekvatne tablete za odbacivanje ploda pacijentica je porodila mrtvi plod u VOZILU sama sa suprugom, u trajektu na redovnoj liniji u 6:30-7:30, Supetar-Split. Sama sa suprugom.

Zaista, nemam riječi kako da opišem sve ovo, teško je opisati traumu obitelji i nemam riječi kako bi utješila obitelj. Nadam se da će se žena oporaviti i da će biti dobro.

Svi skupa moramo inzistirati da se ovaj problem dugoročno riješi. Splitsko -dalmatinska županija odgovorna je za organizaciju primarne zdravstvene skrbi , hitan medicinski prijevoz, za to dobiva sredstva iz državnog proračuna RH te zahtijevamo da se napokon hitan prijevoz pacijenta do kopna riješi na adekvatan način. I to trajno!

Otočani nemaju jednak pristup zdravstvenoj zaštiti te mi nismo građani drugog reda i zaslužujemo i zahtijevamo sve kao i građani na kopnu! Tražimo da se uvede i uspostavi hitna helikopterska medicinska službe a ne da smo prepušteni gliserima koji čas rade a čas ne rade.

Još jednom mi je žao da se ovo desilo, vjerujem da se moglo drugačije i barem poštedjeti ženu i njenog supruga dodatne traume jutros u trajektu.

Svima koji su pomogli zahvaljujem, posebno posadi trajekta i medicinskoj sestri koja je bila na brodu, a svima koji su odgovorni za uspostavljanje sustava hitnog medijskog prijevoza do kopna inzistiram da se to napokon realizira na trajan i kvalitetan način, koji će i liječnicima na otoku omogućiti da budu sigurniji u liječenju pacijenata.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare