Trut otkrio zašto naši spasioci napuštaju Tursku

Vijesti 14. velj 202317:08 0 komentara
REUTERS/Nir Elias

Ravnatelj civilne zaštite, Damir Trut, gostova je u Newsroomu gdje je komentirao akciju hrvatskih spasioca u Turskoj koja je pogođena snažnim potresom.

Podsjetimo, hrvatski tim za spašavanje iz ruševina s 41 pripadnikom i sedam pasa, od četvrtka sudjeluje u operacijama spašavanja u Antakyi, gradu na samom jugu Turske, u blizini granice sa Sirijom.

N1

“Ovo je ogromna katastrofa. Ima gradova koji više ne postoje, nego su jedna velika ruševina. Pokrajina Hatay je porušena u potpunosti i nema više objekata koji su mogući za neki budući život. Naš tim je jutros otpušten i krenuo je prema Ankari gdje će ih primiti veleposlanik te će tamo i noćiti. U Tursku su išli najbrže što su mogli i spavali su četiri sata i to je bio ogroman napor, a sada će to biti nešto lakše. Vraćaju se kamionima i kombijima kao što su i išli”, rekao je Trut.

“Jedan od zahtjeva je bio da se timovi mogu brinuti za sebe i naš je tim u tome uspio. Prvo su stigli u Adanu, a onda su prebačeni u tu najtežu pokrajinu Hatay”, dodao je,

“Svi koji se sada nađu preživjeli je čudo. Odluku o dolasku i odlasku timova za spašavanje donosi Turska. I sada su donijeli odluku o otpuštanja većine međunarodnih timova jer više nema toliko potraga is spašavanje nego ide teška mehanizacija i otkopavanje. Ako se nađe netko tko je preživio njega se spasi, ali to je sada gotovo nemoguće. Imali smo situaciju gdje se netko preživjeli spasi pa onda premine u bolnici jer organizam to jednostavno ne može izdržati”, rekao je.

“Postoji nekoliko faza. Prva je faza zahvalnosti svima koji dolaze pomoći, pa faza nade o spašavanju bližnjih, no kada se to ne dogodi dolazi do faze bijesa gdje su svi krivi, od države, susjeda, spasitelja. To je nešto što se stvori u glavama ljudi. Turska ima ogromne kapacitete, 25.000 spasioca je tu, riječ je ogromnom području, jedno 500.000 ljudi je evakuirano. Teško je snabdijevanje jer u Hatayu nema u krugu od 200 km ni trgovine, ni benzinske. I našim ljudima bi to bio problem da nisu bili samoodrživi”, objasnio je Trut.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!