Tureček o hitnoj helikopterskoj službi: Zna se tko je odgovoran za Hitnu službu

Vijesti 11. sij 202318:38
n1

Predsjednik udruge HELP Mladen Tureček gostovao je u Dnevniku N1 televizije u kojem je govorio o novom planu za hrvatsku hitnu helikoptersku medicinsku službu u kojem je pronašao velike nelogičnosti i komentirao slučaj trudnice s Brača.

Podsjetimo, gradonačelnica Grada Supetra Ivana Marković na društvenim mrežama opisala je traumatičnu situaciju koja se dogodila jučer i jutros na relaciji Brač – Split. Naime, trudnica s Brača jučer je satima čekala hitni medicinski prijevoz u Split, a jutros je rodila mrtvi plod na trajektu.

U ime udruge i svoje htio bih majci uputiti žaljene jer sustav ne funkcionira kako treba. Na žalost u cjelini taj sustav ne funkcionira kako bih trebao.

#related-news_0

Od rata do danas mi imamo helikopterski prijevoz pacijenata, ali ne i hitnu helikoptersku medicinsku službu. Zašto je to tako i zašto ne funkcionira znamo tko su najoodgovorniji što se tiče helikopterske službe i cijelog sustava Hitne medicinske pomoći. Sustav ovako kako je postavljen u ovom trenutku ne funkcionira.

N1

Napomenuo je kako su tri baze uz more postojeći sustav. Zagreb i Osijek ne postoje u ovom trenutku, dodaje.  Turuček kaže da u nacrtu ugovora stoji da bi trebale biti uspostavljene četiri baze: Klisa u Osijeku, Pleso u Zagrebu, Divulje u Splitu te Krk. “Ovdje nije naveden Dubrovnik, a vidi se da postoje rupe jer ovi krugovi koje vidimo su 80 kilometara od baze, što znači da u dijelovima izvan krugova ljudi neće biti pokriveni sa mogućnošću da im život bude spašen”, što se može vidjeti iz karte na slici.

Dodaje da ustanove hitne medicinske pomoći nije blizu hitnog prijema i ako helikopter sleti još ga Hitna služba mora odvesti pacijenta do bolnice. Kaže kako se radi uglavnom o helikopterima Ministarstva obrane. “U Dubrovniku je od 2018. godine u službi je MUP-ov helikopter koji cijelu godinu radi”, kaže Tureček.

Dodaje da je velika razlika stanujete li na otoku koji ima liječnika ili ne, ima li heliodrom ili ne-

Tureček navodi da je velik problem i to što su heliodromi udaljeni od bolnica. “Ono što je mana svim tim heliodromima je što se moraju koristiti bolnička kola da se ugrožena osoba preveze iz helikoptera do bolnice.” Smatra da bi trebali postojati heliodromi pokraj ili na bolnicama.

“Zato nastojimo da ovi mali helikopteri se uvedu u službu da pilot ako treba, da dođu po pacijenta u krevet. Odnosno da se kraj bolnice naprave heliodrom doslovno pokraj bolnice”, kaže Tureček i dodaje da u Zagrebu samo jedna bolnica ima heliodorm oko 600 metara udaljen od bolnice.

Dodaje da novac nije problem. Podsjetio je na brodice za koje je utrošeno 6 milijuna eura, a koje nisu isporučene. “Novaca ima, samo je pitanje gdje se žele rasporediti. Mi se zalažemo da ovo bude neprofitna organizacija poput HAK-a ili Crvenog križa, neprofitna organizacija, koja može ubirati novac. Oni mogu osnovati firmu koja to može raditi, a državni proračun to neće ni osjetit”, kaže Tureček.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

#related-news_1