Turisti napravili kamp u centru Zagreba, oglasili su se iz Grada

Vijesti 17. kol 202319:58 > 18. kol 2023 07:08 2 komentara

Parkiralište u Paromlinskoj ulici u centru Zagreba ovih dana turisti iz Španjolske, Njemačke, Francuske i Italije pretvorili su u kamp.

Cijena noćenja prava sitniica. Tek 1,3 eura, koliko stoji dnevna parkirališna karta. Usporedi li se to s cijenom koliko bi morali platiti u standardnom kampu, ovo se čine najjeftinija opcija. Tu su pogodnost odlučili iskoristiti Angela i njen partner iz Francuske.

“Drugi prijatelji kamperi su nas informirali i rekli da je moguće provesti noć ovdje. Samo smo prespavali ovdje jednu noć i sad idemo u drugu državu.”

I Chrisu je plan obići centar metropole, a zatim nakon 10 dana putovanja po Jadranu, vratiti se u Njemačku. Za razliku od Angele, on je s djevojkom prenoćio u obližnjem kampu u Zagrebu pa ovakvo ponašanje turista smatra neprimjerenim.

“Preferiram normalni kamp sa strujom, tušem i svime ostalime. Ja to ne bih učinio. Mislim da to nije dobro jer se time mogu stvoriti problemi za druge ljude, možda više kamperi neće moći biti ovdje u budućnosti, stoga mislim da nije dobra ideja kampirati ovdje.”

Situacija oko kampista izaziva je polemiku i među Zagrepčanima.

“Zašto imamo kampove? Ovo je pakiralište za aute, a ne za kampere je li tako? Nekad je kamp bio na Mladosti, ne znam je li još, ali oko Zagreba imate koliko hoćete. Komunalni redari bi trebali takve kazniti, ne mogu oni tu pet dana stajati”, govori Branko iz Zagreba, a slaže se i Maja:

“Nije u redu, mislim da se to ne bi smjelo dopustiti.”

S drugim je gradovima ovu situaciju usporedila Zagrepčanka Irena.

“Znam da se u drugim većim gradovima ne možete baš s kamp kućicom tako parkirati.”

Od stranih gostiju, od početka godine do sada, u Zagrebu su najviše noćenja ostvarili gosti iz SAD-a, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Francuske. No “divljim” kamperima ne mogu ništa u Turističkoj zajednici grada Zagreba.

“Goste koji na ovaj način borave u Zagrebu nemamo niti mogućnosti registrirati jer nisu prijavljeni te samim time ne plaćaju tursitičku pristojbu”, objašnjavaju iz TZ Zagreb.

Pitanje na koji način bi se trebalo regulirati to što strani turisti spavaju na parkiralištu u strogom centru grada. Iz gradske vlasti nam kažu:

“Komunalni redari su, u suradnji s djelatnicima Zagrebparkinga, izvršili nadzor na predmetnoj lokaciji. U trenutku nadzora utvrđeno je 6 kamperskih vozila parkiranih na predmetnom parkiralištu. Tom prilikom nisu utvrđene osnove za postupanjem temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Odluke o uređenju prometa, odnosno, sva zatečena vozila su bila propisno parkirana.

Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti svojim odredbama stavlja u nadležnost komunalnom redarstvu nadzor nad zabranom kampiranja izvan kampova i prostora određenih za kampiranje.

Temeljem navedenog Zakona komunalni redari su pokrenuli postupak te će po utvrđivanju činjeničnog stanja, odnosno ukoliko se utvrdi da se navedena vozila koriste za boravak (noćenje) izvan kampova, protiv vlasnika vozila izreći prekršajne sankcije.

Napominjemo da Grad Zagreb radi na pronalaženju rješenja kojim bi se na području grada kamperskim vozilima omogućio boravak na prostorima određenim za kampiranje izvan kampa”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare