Nobilo o slučaju Agrokor: Hrvoj Šipek je iz političkih razloga naložila da se optuže i nevini ljudi

Vijesti 04. sij 202409:36 1 komentar

Državno odvjetničko vijeće (DOV) u petak će objaviti imena kandidata koji se natječu za poziciju novog glavnog državnog odvjetnika. Aktualna glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek je najavila da se ne namjerava kandidirati. Navodno se četvero kandidata prijavilo na natječaj za čelnu osobu DORH-a, a to su odvjetnik Mladen Dragičević, zamjenik županijskog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner, trenutni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić. O tome je u Novom danu kod našeg Tihomira Ladišića govorio odvjetnik Anto Nobilo.

Hrvoj Šipek podigla je pred Vrhovnim sudom zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv odluka dvaju sudova u slučaju ‘veliki Agrokor’, u kojem je vještačenje poljske podružnice KPMG-a proglašeno nezakonitim. No, Nobilo ne vjeruje da će ti rezultirati nekim bitnim promjenama.

“Mislim da nisu velike šanse, mislim da je to više manevar da se razvuče konačna odluka do odlaska Zlate Hrvoj Šipek. Prvostupanjski i drugostupanjski sud su napravili kvalitetne odluke, dobro su ih obrazložili i ne vjerujem da će Vrhovni sud to mijenjati”, kazao je Nobilo pa se osvrnuo na taj postupak koji slijedi:

“Teško je reći koliko će trajati, ali u svakom slučaju, realno je da to traje nekoliko mjeseci. Formirat će Vijeće koje će to raspraviti na nejavnoj sjednici i donijeti odluku.”

“Kupuje se vrijeme dok ne ode Hrvoj Šipek”

Naime, u tužiteljstvu navode da je zahtjev za zaštitu zakonitosti podignut zbog povreda odredaba Zakona o kaznenom postupku (ZKP). DORH precizira da se pravomoćna sudska odluka pobija iz razloga jer, ”za razliku od odredbe stavka ZKP-a koja izričito propisuje kada se nalaz i mišljenje vještaka ne može upotrijebiti kao dokaz u postupku, u drugom stavku istog članka nije propisano da se zbog taksativno propisanih okolnosti iz koje postoje razlozi za izuzeće na takvom vještačenju ne može temeljiti sudska odluka”.

“DORH hoće reći da bi se vještački nalaz trebalo izdvojiti kad bi bili zaposleni kod istog poslodavca, a to bi u novčanom smislu značilo da bi problem bio u oko 24.000 eura koliko je godišnja plaća bila, a ne bi bio problem u osam milijuna eura koliko je Agrokor, privremena uprava platila KPMG Hrvatska koja je vještačila. Sud je išao u bit stvari i jednostavno je definirao da je stranka u postupku plaćala vještaka i da taj vještak nije mogoa napraviti zakoniti dokaz. Prema tome, smatram da će i Vrhovni sud zauzeti sličan stav i mislim da neće doći do bitnih promjena, ali se na neki način kupuje vrijeme dok Zlata Hrvoj Šipek ne otiđe u mirovinu”, smatra Nobilo.

Hrvoj Šipek sada preispituje odluku koju je donio Ivan Turudić koji je sad kandidat za njenu poziciju.

“To je uobičajena sistuacija, ona ima zakonsku mogućnost da traži preispitivanje te odluke, to nije neki osobni sukob, to je sukob mišljenja. Bit će puno intetresantnije kako će se ponašati Turudić ako bude izabran za Glavnog državnog odvjetnika u slučaju Agrokor je u tom slučaju ništa nije čisto”, kazao je Nobilo pa nastavio:

“Čak bih rekao da ovo vještačenje koje je izazvalo veliku pažnju javnosti zbog iznosa koji je plaćen i ostalog, je čak i manji grijeh koji su napravili u postupku. Postoje daleko veći grijesi, ovdje su optuženi ljudi za koje nije bilo nikavih dokaza, za koje su državni dovjetnici i zamjenici smatrali da ne treba optužiti, ali iz političkih razloga Zlata Hrvoj Šipek je naložila da se optuže i nevini ljudi. Dakle, ima tu još puno posla kod predmeta Agrokor.”

Turudić novi glavni državni odvjetnik?

“Bit će daleko interesantnija situacija ako Turudić bude izabran za glavnog državnog odvjetnika. Hoće li zauzeti ispravan stav i ispraviti greške prethodnice?”, dodao je.

Ima li Turudić šanse da postane novi glavni državni odvjetnik? Nobilo smatra da ne da ima šanse za to nego da je to već dogovoreno.

“Turudić je sudac viosokog kaznenog suda i on ne bi svoju aplikaciju na taj natječaj poslao, a da nije dobio neki mig i da se nije dogovorio s nekim, da ga vladajući podrže. Bez toga se on ne bi ni javio na taj natječaj. S druge strane, rekao bih da HDZ računa da je on njihov čovjek jer je u prošlosti i došao stranačkom linijom u Zagreb, ali mislim da se varaju jer Turudić od prije 20 godina i ovaj danas više nije isti čovjek. Svatko ima svoje interese, a na što će to izaći, vidjet ćemo kad Turudić počne raditi i donese prve odluke”, istaknuo je Nobilo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare