Turudić o suđenju Sanaderu: 12 godina je predugo, tu i zatvorenik postaje žrtva

Vijesti 26. lis 202112:16 > 14:15
Izvor: Marko Lukunic/PIXSELL

Gostu N1 Studija uživo bio je sudac Ivan Turudić, komentirao je presudu Ivi Sanaderu.

Prvi je upravo on, još 2012. donio pravomoćnu presudu:

“Baš i nemam satisfakciju. Prilično sam prazan, nemam neke emocije danas. Nakon 12 godina padne entuzijam sviju i promatrača i sudionika. Naravno da se sjećam tih vremena, ali tu je osjećaj praznine. Da nije počinjena nijedna greška, a jest, 12 godina je predugo, na taj način i sam zatvorenik postaje žrtva tako dugog postupka”, rekao je.

“Presuda je bila pravomoćna 2014. godine, dakle prije sedam godina, onda se dogodila odluka Ustavnog suda. Prvostupanjski postupak je trajao vrlo primjereno razdoblje, tri godine u takvom povijesnom prijedlogu je primjeren rok. Svjedoci smo što se događalo dalje i proteklo je puno previše vremena”, dodao je.

N1

“Nije nužno kraj”

Ističe i kako ovo ne mora biti završetak:

“Nije nužno kraj. Nezadovoljne stranke, a to je konkretno osuđeni Ivo Sanader, imaju pravo podnijeti Ustavnu tužbu. Ako bi ona bila odbijena imaju se pravo obratiti sudu u Starsbourgu. Tu je neki rok od 3 do 4 godine, a tu je i mogućnost da se sve vrati na početak.

Zaista ako bude uopće isprovocirana odluka Ustavnog suda, da se ukida presuda, sve ide ispočetka, nema objedinjenja kazne, sve je neizvjesno, ne znamo što će se događati. Samo nabrajam zakonske mogućnosti”, objašnjava.

Dodaje i kako sam osuđenik može podnijeti zahtjev za objedinjenjem pravomoćnih presuda:

“One se mogu pretvoriti u jednu kaznu tako da se zbroje i izrekne se manje kazna od zbroja svih kazni. Ne znam koje su točne brojke, puno toga ima. To je 15 do 20 godina, ne znam primjenjuje li se zakon iz 97., ili 2011. godine, može li jedinstvena kazna biti do 15 ili 20 godina, ovisno o tome koji će se zakon primjenjivati. Ne može biti manja od najviše”.

“Kako će navući novac ako ga nema?”

Odgovorio je i na pitanje gdje je novac:

“Ako novac više fizički ne postoji, onda ili ga je netko uništio ili potrošio. Rok je 15 dana za dobrovoljno ispunjenje obaveze. Ako ne plate u tom roku, a budimo realni… Onda stvar preuzima Državno odvjetništvo uz proces prisilne naplate. To će biti jako težak spor, mučan postupak, ovo je izjava koja ne ulijeva nadu, koja kaže da novca nema. Pa kako će ga navući ako ga nema?”

Što je s Hernadijem?

“I ta je presuda isto pravomoćna, Županijski sud će poslati obavijest o tome mađarskim tijelima koja će odlučiti što će učiniti s Hernadijem. Oni ga mogu nama predati, mogu preuzeti izvršenje kazne u Mađarskoj, a mogu i ignorirati hrvatski sud što čine 10 godina. Jednu od te tri opcije će iskoristiti. Ova treća je najrealnija. Bilo bi divno iznenađenje kada bi postupili drugačije nego dosad.

Vlada može pokrenuti postupak protiv Mađarske pred sudom EU, pred EP. Postoje mehanizmi koji se mogu koristiti, može se nešto učiniti, a hoće li, to se mene ne tiče. Ja više nisam sudac Županijskog suda u Zagrebu pa stvari promatram s distance”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar