Tuškan: Djeca ne trebaju gledati policiju ispred škole, netko mora odgovarati

Vijesti 14. ruj 202112:06 > 16:33 0 komentara
ana tuškan
N1

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan komentirala je u N1 Studiju uživo situaciju u Krapinskim toplicama gdje roditelji jednog djeteta prosvjeduju ispred škole jer njihovom djetetu nije dopušteno pohađati nastavu bez maske. Ona smatra je su svemu krive neusklađene i nejasne mjere.

“Ovo se može gledati s više aspekata. Aspekta prava učenika, sigurnosti zaposlenih i učenika, uloge lokalne zajednice, politke i jasnoće epidemiološmkih mera”, kaže ona

“Ne bih se složila da su mjere jasne. Više smo puta napominjali da će doći do problema, da se odgovornost nw smije prebacivati na školu. Mi sad imamo županije u kojima su u istim eidemiološkim situacijama u jednoj maske obveze i drugoj nisu”, govori.

Tuškan smatra da se profesore u školama ne smije zvait “poslušnicima” jer se pridržavaju mjera. Podsjeća i da su učitelji već upozoravali da će nejasne mjere dovesti do podjela, a kaže i kako “naša sloboda ne smije ugrožavati slobodu drugih”.

VEZANE VIJESTI

“Mi imamo policiju koja je nemoćna, zaštitare pred školom, to je nedopustivo”, kaže Tuškan.

“Svaki roditelj ima pravo željeti ono što smatra najboljim za svoje dijete. Svi želimo najbolje za našu djecu”, govori ona, ali dodaje i kako smatra da policijski službenici koji nisu legitimirali ljude koji prosvjeduju pred školom u Krapinskim toplicama trebaju biti sankcionirani.

“Smatram da se roditelji imaju pravo pozivati na konvenciju o zaštiti djeteta, ali ne smijemo uzimati ono što nam odgovara, a ne ono što ne odgovara. Gdje je bila legitimacija”, pita se Tuškan i govori kako se za prijetnju i prisilu prema službenoj osobi automatski podnosi tužba. “Treba pitati DORH gdje su bili”, kaže.

O izjavi predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da škole mogu unajmiti zaštitare kaže da je ona pokazatelj toga da “represivni aparat ne funkcionira”.

“DORH i policija moraju napraviti svoj posao. Danas su roditelji dalje od škole, oni danas nemaju pravni temelj, jučer su ga imali”, govori Tuškan.

“Nećemo ići na trpanje roditelja u maricu. Jasno se zna što zakon propisuje. Imamo jasnu situaciju što je aparat trebao napraviti, a nije. Treba pitati policiju i odvjetništvo gdje su zakazali. Prvi smo govorili koliko su mjere nesuvisle. Predlažemo da svi zajedno sjednu za stol. Mora biti vremena za to, situacija se ne rješava. Drugog načina nema, mora se postići konsenzus. To je odvojena priča od ovog gdje država radi svoj posao”, kaže ona.

“Ravnatelj je dužan zaštiti i zaposlenike i učenike. Jasno da se boji jer ga vrijeđaju. Naš sistem ne funkcionira. Premijer govori ‘Uzmite zaštitare’. Ravnatelj treba sazvati sastanak s roditeljima, to je jedini način da se razgovara”, kaže.

“Djeca ne trebaju gledati policiju ispred škole. Svako treba raditi svoj dio posla. Netko za ovo treba odgovarati i netko će, nadam se, odgovarati”, kaže Tuškan.

Tuškan ponavlja da su mjere nelogične i neusklađene. “Ministarstvo nije odradilo svoj dio posla”, kaže ona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!