Poduzetnik iz Novigrada nudi milijune doza cjepiva: “Ja sam farmaceutski broker”

Vijesti 18. velj 202120:58 > 20:59 0 komentara
vakcina, cjepivo, cijepljenje, koronavirus, covid, covid-19, korona
Foto: Pixabay/ilustracija

Cjepiva se, osim državnim kanalima, mogu nabavljati i preko privatnih tvrtki. U vremenima nestašice cjepiva, vlasnik tvrtke s hrvatskom adresom tvrdi da može nabaviti milijune doza.

“Ja sam farmaceutski broker. Radim s velikim tvrtkama koje ne proizvode cjepiva, nego su ih rezervirali kod proizvođača. Rezervirano cjepivo nudimo dalje. Možemo imati saznanja o raspoloživosti cjepiva, a ja ga pokušavam dostaviti onome tko ga od nas zatraži. Da me sutra pitate mogu li nabaviti cjepiva, a vi ste država, ja idem na platformu, potražim ga, i ako ga ima, ja vam ga mogu nabaviti”, objašnjava Juri Gasparotti, vlasnik tvrtke, za HRT.

VEZANE VIJESTI

Cjepiva na paralelnom tržištu tražile su i talijanske regije Emilija, Romanja i Veneto. Svoju ponudu dao je i on, licencirani trgovački posrednik, čija je tvrtka registrirana u tamošnjem Ministarstvu zdravstva. Ponuda je iscurila u javnost. No država Italija odbila je zahtjev tih regija.

“Farmaceutske tvrtke izjavljuju da se njihovi proizvodi moraju prodavati isključivo državnim subjektima”, kaže Gasparotti.

Na ovakav način prodaju se cjepiva diljem svijeta, kaže. Njegova tvrtka s hrvatskom adresom nudi i medicinsku opremu u Hrvatskoj i inozemstvu.

“Ne mogu znati kako gospodin Juri nabavlja cjepivo, ali sigurno nije prodano u Hrvatskoj”, kaže Sandro Markežić, voditelj knjigovodstvenog servisa.

“Postavlja se pitanje kako netko u ovoj krizi može imati osigurane količine koje nisu na dispoziciji ni europskoj komisiji ni svim tako reći velikim svjetskim igračima”, komentirao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Farmaceutski biznis među rijetkima je od kojeg se, u ovim vremenima, može profitirati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!