Tvrtka se oglasila o curenju podataka građana: Ne isključujemo hakerski napad

Vijesti 16. pro 202214:03 0 komentara
kompjuter, laptop, haker, hakerisanje, program, internet
Shutterstock/Ilustracija

Iz agencije za naplatu potraživanja B2 Kapital u javnost su procurili osobni podaci o 77.317 fizičkih osoba, a riječ je o dosad najvećem curenju osobnih podataka u Hrvatskoj. Iz kompanije su se o svemu oglasili priopćenjem.

Priopćenje tvrtke B2 Kapital prenosimo u cijelosti.

“B2 Kapital obaviješten je 13. prosinca poslijepodne od strane Agencije za zaštitu osobnih podataka o sumnji na kršenje odredbi propisa koji se odnose na zaštitu osobnih podataka i neovlašteno iznošenje osobnih podataka značajnog broja naših klijenata. Odmah po zaprimanju ove informacije započeli smo s intenzivnim aktivnostima radi utvrđivanja činjenica te smo postupili u skladu s našim uspostavljenim sigurnosnim protokolima.

PROČITAJTE JOŠ

B2 Kapital u ovom trenutku ne može isključiti da nije bio izložen hakerskom napadu. Do upozorenja AZOP-a, B2 KAPITAL nije imao saznanja o predmetnom incidentu.

B2 Kapital zaštiti osobnih podataka klijenata pridaje najvišu pozornost i pridržava se najviših sigurnosnih standarda. Uz visoku tehničku zaštitu osobnih podataka imamo i vrlo stroge protokole postupanja u vezi obrade osobnih podataka te su osobni podatci dostupni vrlo ograničenom broju zaposlenika.

U hitnom nadzoru AZOP-a na raspolaganje smo stavili sve tražene informacije, a uz suradnju s nadležnim institucijama provodimo i dodatnu žurnu i neovisnu forenzičku istragu kako bi se utvrdilo jesu li ti podatci i na koji način neovlašteno izneseni iz B2 Kapitala.

B2 Kapital u ovome trenutku još uvijek nema cjelovit uvid u listu svih klijenata čiji su osobni podatci neovlašteno otuđeni. Intenzivno radimo na utvrđivanju informacija o kojim se klijentima i kojim osobnim podacima se radi te ćemo, nakon što utvrdimo u odnosu na koje klijente je došlo do potencijalnog ugrožavanja osobnih podataka, bez odgađanja obavijestiti klijente.

B2 Kapital ozbiljno shvaća ovaj incident te je Policijskog upravi Zagrebačkoj i nadležnom Državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja te će blisko surađivati sa svim nadležnim institucijama kako bi se utvrdilo na koji su način i od kuda osobni podatci klijenata neovlašteno otuđeni”, stoji u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!