“U Beogradu postoji napredak za LGBT zajednicu, u ostatku Srbije je kao 2001.”

Regija 03. lip 202214:06 > 15:23 0 komentara
N1 Hrvatska

U subotu se u Zagrebu održava 21. povorka ponosa, a pripadnici seksualnih manjina i aktivisti za ljudska prava šetnjom po Zagrebu podsjetit će na brojne teme koje i dalje ostaju problematične u društvu. U N1 studiju uživo gostovao je Marko Mihailović, direktor Europrideaa 2022.

Ovo je prvi put da se Europride održava u ovom dijelu Europe i, kako navodi Mihailović, prvi koji se odvija u zemlji gdje je situacija za LGBT zajednicu toliko povoljna.

“Čast mi je što sam po prvi put na Zagrebu prideu Nisam bio ovdje od 2019. godine i drago mi je što je prijateljska zemlja poput Hrvatske uspjela, za razliku od ostalih balkanskih zemalja, napraviti korak naprijed. Bez legislativnih promjena ne možemo imati društvene promjene.”

VEZANE VIJESTI

Istospolnim parovima dozvoljeno je pristupanje registru posvojitelja nakon 6 godina borbe. Kako navodi Mihajlović, ovo je pozitivan pomak.

“Mogu samo u ime zajednice širom Balkana izraziti zahvalnost momcima koji su započeli cijeli taj proces. Biti prvi u nečemu što je društveno neprihvaćeno nije laka stvar. Boriti se da jednom djetetu pružite dom i sigurnost je najnesebičnija stvar koju možete učiniti”, rekao je.

Pozvao je sve građane Zagreba da se pridruže Prideu:

“Ovo nije borba samo za boljitak LGBT zajednice. Moramo se boriti za sve one koji nemaju glas. Ova pobjeda para koji se izborio za posvajanje djeteta je mala pobjeda, ali ne i finalna. Dok svi nismo jednaki, nitko nije”, navodi Mihailović.

Upitan o pravima LGBT zajednice u Srbiji, Mihajlović kaže da postoji veliki napredak, ali lokaliziran je samo na Beograd.

“Ostatak Srbije i dalje je jednako homofobičan kao i 2001. godine, kada je pokušan prvi Beograd Pride, koji je završio brutalnim nasiljem. Sada imamo situaciju u kojoj imamo premijerku koja je ‘out’ lezbijka, ali i dalje u zakonodavnom sistemu nemamo mogućnost pravne regulacije odnosa”, kaže Mihailović.

Upravo zato se nada da će Europride privući pažnju ljudi diljem Europe, te da će služiti kao poticaj vladajućima da shvate kako nije ljudski biti tretiran kao građanin trećeg reda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!