U bolnici u Beogradu 600 beba dobilo fiziološku otopinu umjesto cjepiva

Vijesti 27. lis 202215:28 0 komentara
Shutterstock

Umesto cjepiva protiv tuberkuloze, 600 beba u bolnici za trudnice u Beogradu dobilo je fiziološku otopinu, priopćila je nova ministrica zdravstva Danica Grujičić.

Ministrica Danica Grujičić je održala izvanrednu konferenciju za navinare na kojoj je priopćila da je 600 beba u bolnici za trudnice u Beogradu dobilo fiziološku otopinu umjesto cjepiva za tuberkulozu.

Bolnica za trudnice GAK Narodni front priopćila je da su fiziološku otopinu umjesto cjepiva primila novorođenčad otpuštena između 16. rujna i 19. listopada ove godine.

Ministrica je rekla da djeca nisu ugrožena, kao i da će cjepivo primiti u narednom razdoblju.

„U toj fiziološkoj otopini nije bilo niti aktivne supstance, niti drugih materija koje bi eventualno mogle biti razlog pojave alergije i slično“, rekla je Grujičić na konferenciji za medije.

Ona je objasnila da je propust napravila jedna osoba, a da je zabuna nastala u tome što se kod Torlakovog (Beogradskog instituta za virologiju, cjepiva i serume, op.a). cjepiva u jednoj kutiji pakiraju i aktivna supstanca i otopine, dok je kod bugarskog cjepiva u jednoj kutiji otopina, a u drugoj aktivna supstanca.

Prema riječima Grujičić tehničarka u ljekarni je mislila da se radi o otvorenim cjepivima i takvu informaciju dala sestri.

„Kada je greška utvrđena odmah je pozvana inspekcija, napravljen je popis sve djece koja su u tom razdoblju rođena u bolnici GAK Narodni front, napravljen je popis roditelja, Batut (Institut za javno zdravstvo u Beogradu, op.a.) je na sebe preuzeo dužnost obavijestiti roditelje u unutrašnjosti i domove zdravlja u unutrašnjosti, gdje će u narednim mjesecima ta djeca dobiti neophodno cjepivo“, rekla je nova ministrica zdravstva.

Ovo cjepivo prima se do 12 mjeseci.

Grujičić je istaknula da je ravnatelj bolnice GAK „Narodni front“ ponudio ostavku, ali da ona nije prihvaćena. Dodala je da su određena tri liječnika koja će se pobrinuti da cijepljenje protekne kako treba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!