U Dalmaciju ipak možete stići na dva načina, ali HAK ih ne preporučuje

Vijesti 27. velj 202309:43 1 komentar
N1 / AR, Ilustracija

Snijeg koji pada od nedjelje ujutro odsjekao je Dalmaciju od ostatka zemlje. U Gračacu, Kninu i Obrovcu otvorni su prihvatni centri za one koje je loše vrijeme zaustavilo u putovanju. Promet autocestom je u kolapsu i HAK je više puta upozoravao vozače da ne kreću na put, a osobito da ne kreću na put bez potrebne zimske opreme.

Prema posljednjim upozorenjima iz HAK-a, iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i obratno nema slobodnog cestovnog pravca. Najveći problemi u prometu vladaju na u blizini Posedarja gdje se na cesti stvorio led.

“Zabrana prometa na autocesti A1 između čvora SVETI ROK i čvora POSEDARJE u oba smjera. Zabrana prometa za sva vozila zbog žestoke oluje. Nema alternativnih pravaca iz smjera Dalmacije prema Zagrebu i iz Zagreba prema Dalmaciji. Molimo korisnike za dodatan oprez”, javljaju iz HAK-a.

Obilazak preko BiH

U Dalmaciju je ipak moguće stići cestom. Oba puta vode preko susjedne Bosne i Hercegovine.

Iz HAK-a, piše Dnevnik.hr, ne preporučuju ove dionice te navode kako su ceste na njima loše i zatrpane snijegom. Prvi pravac preko BiH je dionica Knin – Strmica – Grahovo – Drvar – Martin Brod – Bihać – Plitvička jezera. Drugi vodi preko Livna, Mrkonjić grada i Banja Luke.

Iz bosanskohercegovačkog autokluba upzoravaju da je promet otežan na dionicama koje vode preko planinskih prijevoja, a za teretna vozila obvezni su lanci. Snijeg i u susjednoj zemlji i dalje pada, a puše i jak vjetar koji otežava rad putnih službi. Što se tiče graničnih prijalaza, zbog lošeg je vremena zabranjen promet za teretna vozila preko prijelaza Izačić – Ličko Petrovo Selo, navode iz BiHAMK-a.

Vremenska prognoza

Pretežno oblačno je u većem dijelu zemlje, snijeg i dalje pada u dijelu unutrašnjosti, kiša duž Jadrana, gdje puše i dalje jaka bura, s udarima preko 130 kilometara na sat, na mjestima pod Velebitom.

Kako je od jučer lokalno palo i preko pola metra novog snijega ne čudi da je promet i dalje u kolapsu, zatvoren za sve skupine vozila iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto. Ne krećite na put!

Prema posljednjim informacijama, na meteorološkoj postaji Gospić izmjereno je 70 cm snijega.

Snijeg će padati i u nastavku ponedjeljka, osobito u Gorskom kotaru i Lici, duž Jadrana loklano treba računati na kišu.

Utorak uglavnom donosi još tek slabu oborinu, slab snijeg u gorje, slabu kišu lokalno duž Jadrana, gdje će bura i dalje puhati na udare olujnom snagom, osobito pod Velevitom.

Srijeda ponovno donosi češću oborinu, osobito u drugom dijelu dana, kišu duž Jadrana, u Gorskom kotaru i Lici će padati snijeg.

Drugi dio tjedna donosi osjetno zatopljenje, uz sve manje snijega koji će padati eventualno u gorju, u nizinama češće kiša ili eventalno susnježica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare