Policija u Domu zdravlja Zagreb Zapad: Necijepljenima izdavali covid-potvrde

Vijesti 03. pro 202115:15 > 17:321 komentar
Goran Stanzl/PIXSELL

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela "Krivotvorenje isprava", "Krivotvorenje isprava" pomaganjem i "Zlouporaba položaja i ovlasti" nad ukupno šest osoba (34-, 39-, 37-, 68-, 59- i 30-godišnjakom).

Kako se doznaje iz PU zagrebačke, utvrđena je sumnja da je 34-godišnjak s ciljem pribavljanja važeće EU digitalne covid-potvrde, iako je bio svjestan i znao da na nju nema pravo, tijekom listopada 2021. godine u dogovoru i uz pomoć navedene zasad nepoznate muške osobe koja može izraditi važeću EU digitalnu covid-potvrdu, predao svoje osobne podatke za njenu izradu te određeni novčani iznos 30-godišnjem zaposleniku medicinske ustanove u Zagrebu koji je ovlašten unositi podatke o cijepljenju osoba u sustav.

Iako je znao i bio svjestan činjenice da osumnjičeni nije cijepljen, zdravstveni zaposlenik iskoristio je svoju ovlast te unio u sustav netočan podatak o cijepljenosti 34-godišnjaka, na temelju čega mu je izrađena covid-potvrda koju je potom i preuzeo.

Nadalje, navodi policija, na identičan način su svoju covid-potvrdu ishodovali još i 37-, 68- i 59-godišnjak te, uz pomoć spomenutog 34-godišnjaka, i 39-godišnjakinja.

Za 30-godišnjeg medicinskog zaposlenika utvrđena je sumnja da je počinio više kaznenih djela Zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. Kaznenog zakona te više kaznenih djela krivotvorenja isprava iz članka 278. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona.

Policija je utvrdila da je, kao zaposlenik zdravstvene ustanove s ovlastima za unos podataka u službene evidencije, zlouporabio svoje ovlasti te u službene evidencije cijepljenih osoba unio podatke o cijepljenju za osobe za koje je znao da nisu cijepljene, za što je primio određeni novčani iznos.

Kako doznaje N1, riječ je o Domu zdravlja Zagreb zapad.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici predali su 34-godišnjaka i 30-godišnjaka pritvorskom nadzorniku te podnijeli kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Zagrebu dok će protiv ostalih osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu redovnim putem.

U tijeku je kriminalističko istraživanje nad još dvije osobe koje su na identičan način ishodovale EU digitalne covid-potvrde.

Policijski službenici nastavljaju s provođenjem kriminalističkog istraživanja u cilju utvrđivanja drugih osoba koje koriste EU digitalne COVID potvrde izdane na temelju netočnih podataka o cijepljenju te koje su sudjelovale u njihovom pribavljanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar