U Hrvatskoj stradalo čak 40 posto pčelinjih zajednica

Vijesti 26. srp 202118:51
pčele, pčelarstvo, košnica
Pexels / ilustracija

Ovo je već treća zaredom loša pčelarska godina, pa će se itekako osjetiti nedostatak domaćeg meda na tržištu. Mnoge su pčelinje zajednice stradale još zimus, a onda je podbacila i cvatnja medonosnog bilja. Zbog toga su pčelari od države zatražili donošenje interventnih mjera.

Nagla jesen, pretopla zima, pa hladno proljeće prouzročili su nedostatak paše za pčele i stvorili gubitke u mnogim pčelinjacima. Cijelu ovu godinu Darko Novotni mora varati svoje pčele, hraniti ih. Sad je ključan trenutak kad se moraju prihranjivati kako bi matica proizvela dovoljno jajašaca.

U cijeloj Hrvatskoj stradalo je čak 40 posto pčelinjih zajednica. Tako su drastično smanjene i količine meda. Kad je dobra godina, od stotinjak košnica obitelj Novotni dobije do dvije i pol tone meda, ove godine jedva 500 kilograma. Inače, 80 posto pčelinje paše na Bilogori je bagrem, a on je proljetos kasnio i nije medio.

“Malo veći pčelari, seleći pčelari – uspjeli su nešto malo više izvaditi meda. Nešto će biti na tržištu, u Slavoniji možda nešto više što je dao suncokret, a čega kod nas nema”, kaže Davor Taritaš, dopredsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije, za HRT.

Hrvatski pčelarski savez zbog svega je od države tražio interventne mjere – 10 kg šećera po pčelinjoj zajednici. Ministarstvo je to prihvatilo i ponudilo 3 milijuna kuna, maksimalno 20 kuna po pčelinjoj zajednici, dodaje Taritaš.

Potpore daje i Grad Bjelovar – pčelarima sa svojega područja 30 kuna po pčelinjoj zajednici i besplatne štandove na tržnici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar