U Hrvatskoj zabilježena dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa

Vijesti 27. velj 202109:22 > 09:59 2 komentara
Nel Pavletic/PIXSELL/Ilustracija

Kako doznaje N1, u Hrvatskoj su zabilježeni slučajevi zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa.

Kako N1 doznaje, u Hrvatskoj su zabilježena dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa. Bilježi se i veliki porast broja zaraženih britanskim sojem virusa.

VEZANE VIJESTI

U Novom danu gostovala je epidemiologinja Goranka Petrović koja je potvrdila da je u Hrvatskoj potvrđena zaraza južnoafričkim sojem koronavirusa

“Jučer smo dobili rezultate sekvencioniranja onih uzoraka koje smo poslali u Europski centar za kontrolu bolesti. Od 300 uzoraka čiji su rezultati pristigli, 60 je bilo  pozitivno na britanski soj što je 20% pozitivnih uzoraka. To je prilično veliki postotak. Također je potvrđena i južnoafrička varijanta u dvije osobe koje su se vratile iz Afrike, iz Zanzibara”, pojasnila je Petrović.

“Prema postojećim podacima rekla bih da se britanska varijanta brže širi, kažu i do 50%. Kod te varijante nije potvrđeno da u toj mjeri izbjegava imunološki odgovor što je pak slučaj kod južnoafričke varijante. Naime, kod južnoafričke varijante uočeno je da postoje neke mutacije koje povećavaju vjerojatnost da izbjegnu imunološki odgovor, bilo da se učinkovitost smanji parcijalno ili značajnije na cijepljenje ili da osobe koje su jednom preboljele koronu sad zapravo mogu biti podložne reinfekciji”, istaknula je Petrović.

Dodala je da i proizvođači cjepiva pažljivo prate pojavu novih varijanti koronavirusa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare