U Hrvatskoj znatno pao broj transplantacija organa

Vijesti 03. svi 202209:57 > 12:29 0 komentara
N1

Doc. dr. sc. Stipislav Jadrijević iz Kliničke bolnice Merkur komentirao je za Novi dan utjecaj pandemije na transplatacije u Hrvatskoj.

Broj transplantacija organa pao je za vrijeme pandemije u svim zemljama, a Hrvatska je među zemljama s najvećim padom. Unatoč tome, dr. Jadrijević ističe da smo i dalje među vodećim zemljama u svijetu po broju transplatacija na milijun stanovnika.

“U KB Merkur se transplantiraju jetra, bubreg, gušterača i tanko crijevo. Najčešće transplantiramo jetru. Prije pandemije je bilo 120 transplatacija jetre, 8-10 transplantacija simultano bubrega i gušterače, te nekih 50-ak transplantacija bubrega. Nakon što se pojavila korona, taj broj je u početku značajno pao. Bili smo zaustavili transplantacijski program, išla je samo transplatacija jetre. U vrijeme prvog vala, bile su mjesečno jedna do tri transplantacije jetre, dok u normalno vrijeme imamo preko 10 transplantacija mjesečno. Kako je korona prošla, mi se vraćamo svakodnevnim transplantacijama”, kazao je Jadrijević, dodajući da su u zadnja tri dana transplantirali tri organa.

vezana vijest

Kaže da su inače liste čekanja više manje iste, ali da su se zbog pandemije ipak povećale.

“Smrtnost je bila jako malena, ali sada su se liste nešto povećale s obzirom da se smanjio i broj transplantacija”, kazao je.

Ustvrdio je da je u svim zemljama pao prosjek jer se nije znalo ništa o tom virusu.

“Nismo znali kako će se ponašati transplatirani pacijenti s koronom jer ti pacijenti zbog lijekova protiv odbacivanja budu imunokompromitirani”, pojasnio je, ističući da su sada i kliničke slike bolje nego u početku zbog čega se i njihovi pacijenti koji se zaraze – uspješno liječe.

Što se tiče uspješnosti transplantacije, kaže da ona ovisi o stanju pacijenta. “Ako su u dobrom stanju smrtnost je gotovo nula”, dodaje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!