“U kaznenom postupku USKOK mora djelovati, bio to postolar ili premijer”

Vijesti 23. velj 202212:59 > 14:53 0 komentara
N1

Bivši glavni državni odvjetnik Berislav Živković u N1 Studiju uživo komentirao je premijerove izjave vezano za tajming uhićenja sada bivšeg ministra Darka Horvata, kao i postupanje DORH-a u tom predmetu.

Živković kaže da je diskurs premijera diskurs političara, a diskurs profesionalca je sasvim nešto drugo.

“Moja pretpostavka, s obzirom na to da ne poznajem spis, nakon iskaza gospođe Mandac tijekom petka se po mom mišljenju trebalo ići u akciju što prije. Iz razloga što bi dio iskaza iscurilo u nekom pravcu i osobe koje su tangirane tim iskazom bi mogle smisliti nekakvu obranu, sakriti dokumente i na neki način ometati postupak. Vjerujem da je Uskok u tom pravcu imao taj tajming i imao bi ga vjerojatno prema svakom drugom. Dakle, prema bilo kojoj osobi u takvoj situaciji. To što je ministar u pitanju, to je tako”, objašnjava.

VEZANE VIJESTI

Naglasio je i da takva uhićenja i istrage u svijetu nisu ništa neuobičajeno.

“Bivši premijer Izraela Netanyahu je cijelo vrijeme mandata dvije ili tri istrage otvorene. Čak je poslije podignuta i optužnica. Dakle, nije to nešto jako čudno u svjetskim okvirima”, kazao je Živković.

Napominje da se moramo naučiti na “jednu situaciju, nezavisnost DORH-a”.

“I to ponavljam kaznenog dijela DORH-a, a ne građanskog jer su to dvije različite stvari. U kaznenom postupku gdje je progon po službenoj dužnosti, USKOK kao takav mora djelovati. Bilo to prema vulkanizeru, postolaru, običnom građaninu, premijeru ili predsjedniku države. U građansko-upravnom dijelu postoji mogućnost da se mora konzultirati i nadležno ministarstvo, državni vrh u vezi neke arbitraže, nekakvih sporova gdje prijeti gubitak iz državnog proračuna, itd.”, ističe.

U kaznenom dijelu su svi isti, govori, i tu nema nikakvih dilema oko postupanja i tajminga koji samo profesionalci mogu ocijeniti.

Na pitanje jesu li premijerove izjave da bi glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek trebala objasniti tajming uhićenja pritisak na DORH, kaže:

“Pritisak u pravom smislu ne postoji. Nešto se već odigralo. Pritisak bi bio da je to jutro zaustavljena akcija ili da u tijeku akcije krene telefoniranje. Ovdje premijer izirče dvije tri suvišne rečenice, ali iz perspektive političara i ja to mogu razumjeti. Ali tu pritiska više nema u smislu da će istražna tijela reći “sorry, mi smo se zabunili”, rekao je.

Kaže da je u tijeku akcije ili neposredno akcije uobičajeno da USKOK i DORH izdaju priopćenje koje je za medije potpuno neatraktivno.

“Oni su izdali jedno priopćenje. Nakon dva, tri sata su već počele curiti daleko preciznije informacije nego što su izrečene u priopćenju DORH-a. Ja razumijem medije koji žele sve znati i to je pravilo posla. Međutim, ne može DORH, pogtovo USKOK u ozbiljnijim predmetima izaći s pola spisa i dati sve na uvid”, kaže bivši glavni državni odvjetnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!