U keksima uvezenima iz BiH u Hrvatsku otkriven visok sadržaj kancerogenog spoja

Vijesti 03. svi 202207:248 komentara
dućan, trgovina, kupnja, kupovina,
Unsplash / Ilustracija

Rizik je bio ozbiljan, porijeklo proizvoda je BiH, a distrbuirano je na područje Hrvatske, navode u RASFF-u.

U keksima porijekom iz Bosne i Hercegovine otkriven je visok sadržaj akrilamida, kemijskog spoja za koji se procjenjuje da je kancerogen.

Kako u ponedjeljak obavještava europski sustav za uzbunjivanje u prometu hranom, keksi s visokim udjelom akrilamida otkriveni su tijekom dolaska na granični prijelaz i odmah je naloženo njihovo neškodljivo uklanjanje.

Rizik je bio ozbiljan, porijeklo proizvoda je BiH, a distribuirano je na područje Hrvatske, navode u RASFF-u.

U hrvatskoj agenciji za hranu navode da se akrilamid najčešće može naći u kruhu, prženim krumpirima, čipsu, žitaricama za doručak, keksima, krekerima, kavi.

“Procjenjuje se da prisutnost akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka u svim dobnim skupinama, iako do sada nije prikupljeno dovoljno podataka kako bi se nedvosmisleno dokazala kancerogenost kod ljudi uslijed konzumacije količina akrilamida sadržanih u uobičajenoj prehrani. Stoga se u slučaju akrilamida primjenjuje princip predostrožnosti – izbjegavanje konzumacije hrane s utvrđenim količinama akrilamida koje su veće od količina preporučenih zakonodavstvom”, tumače u HAPIP-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar