U ljekarnama nestašica nekih lijekova za snižavanje temperature

Vijesti 01. ruj 202209:45 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Iz HALMED-a su za N1 objasnili kojih je lijekova trenutno nestašica u ljekarnama te postoje li alternative.

“Svaki lijek može se povremeno naći u nestašici, primjerice zbog zastoja u lancima opskrbe lijekovima iz logističkih razloga ili kašnjenja u proizvodnji. Trenutačno su u nestašici, primjerice, pojedini lijekovi za snižavanje temperature, za visoki krvni tlak, lijekovi iz skupina antibiotika. Međutim, za ove lijekove imamo dostupne zamjenske terapije s istim djelatnim tvarima ili iz istih terapijskih skupina. U slučaju kad na našem tržištu nema potrebne terapije, lijek se uz suglasnost HALMED-a nabavlja iz druge države članice EU-a u kojoj je dostupan i na taj način se osigurava opskrba potrebnim lijekovima”, rekli su iz HALMED-a.

Što se Klavocina tiče, nestašica je prijavljena zbog kašnjenja u proizvodnji, a odnosi se na Klavocin bid 875 mg + 125 mg filmom obložene tablete (očekivano trajanje nestašice: do 1. listopada 2022. godine) te Klavocin DT 875 mg/125 mg tablete za oralnu suspenziju/raspadljive tablete za usta (očekivano trajanje nestašice do 31. prosinca 2022. godine). U prometu je dostupan lijek Klavocin bid 400 mg + 57 mg/5 ml prašak za oralnu suspenziju.

VEZANE VIJESTI

“Također, u nestašci su, iz razloga vezanih uz proizvodnju, oblici lijeka Klavocin namijenjeni za bolničku primjenu Klavocin 1000 mg + 200 mg prašak za otopinu za injekciju/infuziju i Klavocin 500 mg + 100 mg prašak za otopinu za injekciju/infuziju čije je očekivano trajanje do 31. prosinca 2022. godine. U RH u prometu se nalaze drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, iste jačine i oblika koji imaju važeće odobrenje te je time osigurana dostupnost odgovarajućih zamjenskih terapija”, kažu iz HALMED-a.

Za lijekove Rivotril 2 mg tablete i Rivotril 0,5 mg tablete prijavljena je nestašica zbog kašnjenja u proizvodnji, a normalizacija opskrbe tržišta očekuje se uskoro, odnosno 5. rujna 2022. godine. Pacijenti koji koriste ovaj lijek mogu se obratiti svojem liječniku radi savjetovanja o nastavku i primjeni terapije, poručuju iz HALMED-a.

“Dodatno, HALMED prikuplja podatke o nestašici lijeka izravno od nositelja odobrenja za stavljanje lijeka u promet čija je zakonska obveza, bez odgode, u pisanom obliku obavijestiti HALMED i Ministarstvo zdravstva, a za lijek koji je uvršten u listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i HZZO, o okolnostima koje mogu dovesti do poremećaja opskrbe hrvatskog tržišta lijekom ili nestašice lijeka.

HALMED s nositeljima odobrenja i veleprodajama provodi svakodnevnu intenzivnu komunikaciju u vezi rješavanja problema u opskrbi tržišta lijekovima kako bi se osigurala pravovremena razmjena svih dostupnih informacija. Evidencija nestašica prijavljenih HALMED-u objavljena je na internetskoj stranici HALMED-a u obliku tablice nestašica i u internetskoj bazi lijekova HALMED-a u obliku podatka o statusu lijeka u prometu te se ažurira sa svakim novim saznanjem”, rekli su.

Osim toga, iz HALMED-a su potvrdili da u Republici Hrvatskoj trenutno nije zabilježena nijedna kritična nestašica lijeka.

“Općenito govoreći, prilikom zaprimanja prijave nestašice lijeka HALMED evaluira njezinu kritičnost kroz dva ključna parametra: terapijska primjena lijeka (odobrene indikacije, rizik od izostanka liječenja) i dostupnost alternativnih opcija liječenja (druge jačine/formulacije istog lijeka, generička supstitucija, terapijska supstitucija). Ako se nestašica okarakterizira kao kritična, HALMED u suradnji s nositeljima odobrenja i veleprodajama provodi plan smanjenja utjecaja nestašice na kontinuiranu opskrbu tržišta lijekovima.

Ovisno o predmetnom planu, provode se regulatorne mjere kojima se osigurava kontinuirana opskrba tržišta i dostupnost lijekova. To može uključivati mehanizam tzv. izvanrednog unosa/uvoza lijeka, odnosno postupak u kojem u slučaju ugroženosti javnog zdravlja, do razrješenja nestašice odobrenog lijeka, HALMED daje suglasnost za unos ili uvoz lijeka koji nema odobrenje za stavljanje u promet u RH a odobren je i prošao sve potrebne provjere u drugoj državi. U ovome postupku, HALMED-u zahtjev za izdavanje suglasnosti podnosi veleprodaja lijekova temeljem pojedinačnog liječničkog recepta ili izjave zdravstvene ustanove o potrebi za nabavkom lijeka. Drugi regulatorni mehanizam koji se najčešće koristi za premošćivanje nestašica je davanje suglasnosti za izuzeće od obveze od opremanja lijeka na hrvatskom jeziku.

U ovim se slučajevima lijek u promet stavlja u pakiranju i s uputom na jeziku zemlje iz koje je nabavljen jer bi dugotrajan postupak pripreme prijevoda i tiskanja upute znatno usporio postupak nabavke lijeka. Stoga liječnik koji propisuje takav lijek i ljekarnik koji ga izdaje trebaju pacijentu pružiti potpune informacije o lijeku, koje se inače nalaze u uputi o lijeku. Za lijekove koji imaju odobrenje Europske komisije, uputa na hrvatskom jeziku može se pronaći putem baze lijekova na internetskim stranicama HALMED-a.

U distribucijskom lancu uvijek postoji mogućnost kratkotrajnih zastoja iz logističkih razloga. U slučaju nemogućnosti dolaska do pojedinog lijeka, pacijenti se mogu obratiti HALMED-u za informacije i upute o dolasku do lijeka. U slučaju da potrebni lijek nije dostupan na našem tržištu te nema odgovarajuće zamjene, poduzimaju se gore opisane mjere kojima se lijek nabavlja za potrebe pacijenta.

Općenito, nestašice lijekova su uobičajena pojava koju promptno rješavamo zakonski dostupnim alatima (koji se temelje na preraspodjeli zaliha istog ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice EU-a), čime smo dosad uspijevali osigurati kontinuiranu opskrbu potrebnim lijekovima”, poručili su iz HALMED-a za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!