U naselju nedaleko Zagreba potvrđeni slučajevi ptičje gripe

Vijesti 11. stu 202218:49 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Na području naselja Gornji Stupnik u Zagrebačkoj županiji, na gospodarstvu s mješovitim vrstama domaće peradi potvrđena je influenca ptica, objavljeno je u petak iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz Ministarstva navode kako je posjednik zbog uočenog povećanog uginuća peradi 9. studenog obavijestio nadležnu ovlaštenu veterinarsku organizaciju, koja je dostavila uzorke na laboratorijsko pretraživanje u Hrvatski veterinarski institut – Centar za peradarstvo radi potvrde odnosno isključivanja ove bolesti.

Na tom su gospodarstvu odmah provedene mjere kontrole i sprječavanja daljnjeg širenja bolesti životinja sukladno trenutno važećem europskom zakonodavstvu. U petak je, pak, laboratorijski potvrđen virus influence ptica podtipa H5N1, a određivanje patogenosti virusa je u tijeku.

Ministarstvo poljoprivrede odredit će i područja (naselja) u zoni ograničenja (zona zaštite u radijusu od 3 kilometara od zaraženog gospodarstva i zona nadziranja u radijusu od 10 kilometara od zaraženog gospodarstva) u kojima će se provesti dodatne mjere u cilju ranog otkrivanja i suzbijanja bolesti, navodi se u priopćenju.

Influenca ptica vrlo je kontagiozna virusna bolest divljih ptica i domaće peradi koja uglavnom ne uzrokuje bolest kod ljudi. Bolest se brzo razvija i završava iznenadnim uginućem peradi često bez vidljivih kliničkih znakova bolesti.

Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad.

Bolest se brzo širi i uzrokuje veliku gospodarsku štetu. Brojne europske zemlje kontinuirano prijavljuju slučajeve visokopatogene influence ptica ne samo u populaciji peradi, već i u divljih ptica te ptica u zatočeništvu (npr. zoološki vrtovi). Ovo je treća pojava influence ptica u domaće peradi na području Hrvatske od početka godine.

S obzirom da je jesenska migracija divljih ptica u tijeku, a da zaražene divlje ptice kontinuirano predstavljaju rizik od pojave bolesti u domaće peradi, posjednicima koji drže perad preporuča se onemogućiti kontakt peradi s divljim pticama.

S obzirom na učestalost pojave ove bolesti u zemljama u okruženju, preporuča se i provođenje biosigurnosnih mjera u svim uzgojima peradi bez obzira na veličinu jata (prvenstveno onemogućavanjem kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa) te držati perad u zatvorenim ili ograđenim nastambama, kad god je to moguće, navodi se, između ostalog, u priopćenju iz Ministarstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!