U Newsroomu o rebalansu proračuna, ratu u Ukrajini, plaći u javnim službama…

n1

Sabor danas rapravlja o rebalansu proračuna. Rat u Ukrajini, veće plaće u državnim i javnim službama, ali i vječni problem - dugovi u zdravstvu, primorali su ministra financija da donese prvi rebalans. Prvi, jer mnogi vjeruju da neće biti i jedini i da će se do kraja godine posegnuti još jednom za roštanjem proračunskih stavki.

Uz to inflacija za travanj dosegnula je visokih 9,4 posto i nitko ne zna gdje je kraj. Unatoč nepovoljnim okolnostima valda ne odustaje od uvođenja eura. Sve te teme analiziramo sa SDP-ovim zastupnikom Brankom Grčićem.

Ustavni sud, nakon svojih odluka o Mostovim referendumskim inicijativama ponovno je na udaru kritika. Najdalje je otišao predsjednik države koji misli da ga treba ukinuti. Ipak oporba na ljevici podiže “ručnu”, ali postavlja pitanje načina izbora sudaca. Na valu nedavnih prosvjeda koje je potaknuo slučaj Mirele Čavajde i oni žele ustavne promjene i da pravo na pobačaj uđe u Ustav pa spominju svoju referendumsku inicijativu. Danas je na tu temu najavljen i sastanak u Saboru. Gošća Newsrooma je saborska zastupnica Možemo! Urša Raukar.

Reforma o kojoj se dugo priča, ali nikako da osvane. Dugovi u zdravstvu ponovno su dosegnuli rekordne vrijednosti i na mjesečnoj razini penju se i do 500 milijuna kuna. Udruga poslodavaca u zdravstvu prva je u Saboru predstavila svoje prijedloge reforme zdravstva za koju tvrde da je naišla na pozitivan odgovor i kod ministra Vilija Beroša. Gost Newsrooma je direktor UPZ-a Dražen Jurković.

GONG sutra organizira međunarodnu stručnu konferenciju na temu dezinformacija i društvenih mreža. Jedna od panelistica je i profesorica s Fakulteta političkih znanosti Marijana Grbeša koja je u sklopu Pro-fact projekta nedavno predstavila zanimljive rezultate istraživanja.

Više detalja doznajte u Newsroomu od 16 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare