“U novom predmetu nema udžbenika ni ispita, učenici će sami uočavati probleme”

Vijesti 31. kol 202213:09 2 komentara
N1

Nastava građanskog odgoja i obrazovanja "Škola i zajednica (ŠiZ)" uvodi se u srednje škole prvi put u Hrvatskoj u 14 škola u Primorsko-goranskoj županiji, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare. Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja naglasio je pritom da se radi o inovativnom predmetu.

“Možemo reći da će u Primorskoj-goranskoj županiji ŠIZ biti uveden u školskoj godini 2022./2023. u najmanje 14 srednjih škola. Te škole nisu samo u Rijeci, već i u Delnicama, Moravice, otoka Cresa i ostalih. Važno je reći da se ne radi o predmetu osmišljenom samo za učenike gimnazija, već će u ŠIZ-u sudjelovati i učenici iz trogodišnjih i petogodišnjih strukovnih programa”, rekao je Jokić.

VEZANE VIJESTI

Naglasio je kako se radi o novom, inovativnom predmetu.

“Želim reći i da je 31 nastavnik prošao edukaciju za podučavanje ovog predmeta. Oni su sudjelovali na višemjesečnoj edukaciji, gdje su se imali priliku upoznati s inovativnim metodama poučavanja”, rekao je Jokić.

Kaže kako u predmetu nema fiksnog sadržaja, već učenici sami moraju uočiti problem ili pojavu u zajednici.

“Oni o tom problemu ili pojavi zatim imaju priliku razmisliti, proučiti i čuti različita stajališta. Zatim imaju priliku steći iskustvo na mjestima gdje se pojava rješava i na kraju moraju djelovati u svojoj zajednici, bilo da je to škola ili šira zajednica. Nema fiksnog sadržaja, već učenici biraju problem iz 11 tematskih cjelina, poput zdravlja, ekonomije, migracija, medija, arhitekture ili urbanizma. Predmet je inovativan i u metodama praćenja i ocjenjivanja. Nema testova ili ispitivanja. tako da bi moja preporuka učenicima bila da, ako žele sudjelovati u nečem posve novom, da o tome mogu pitati političare zašto se neke stvari ne rješavaju u njihovim zajednicama”, rekao je.

Osim Primorsko-goranske županije, predmet ŠIZ bit će uveden u Gradu Zagrebu, ali i Krapinsko-zagorskoj županiji.

“Pošizit će i Zagorke i Zagorci. Radujemo se velikom broju učenika i nastavnika koji su ovo prepoznali kao super ideju za hrvatsko školstvo. Učenici mogu odabrati pitanja poput korupcije, klijentelizma i nepotizma. Osim tih problema vezani su i problemi poput emigracija i odlaska mladih ljudi. Učenici će imati priliku da razgovaraju te čuju perspektive vlasti i ljudi koji pokušavaju riješiti te probleme. Nema fiksnog udžbenika. Kreće se od interesa učenika. Ako se učenici žele baviti određenim pitanjima, to je sadržaj kojim se bave cijele godine. Predmet uvijek kreće od toga da učenici sami prepoznaju te probleme”, rekao je Jokić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare