U popularnom voću nađen pesticid koji je posebno opasan za djecu

Vijesti 15. ruj 202208:02 0 komentara
Pixabay/ilustracija

Proizvod se, kažu, smije otpremati na odredište samo uz carinsko pečaćenje.

Zbog prisutnosti zabranjenog pesticida posebno štetnog za zdravlje djece spriječen je uvoz popularnog voća iz Makedonije.

U svježim šljivama podrijetlom iz Sjeverne Makedonije utvrđena je prisutnost insekticida klorpirifosa. U EU su već tri godine zabranjene aktivne tvari klorpirifos i klorpirifos-metil. No, u mnogim zemljama izvan EU taj iznimno učinkovit insekticid i dalje se legalno koristi, piše Danica.

Stručnjaci su nakon brojnih istraživanja zaključili kako postoji zabrinutost vezana uz ljudsko zdravlje, posebno zbog mogućih neurotoksičnih učinaka. Pesticid se povezuje s poremećajima u razvoju mozga i hormonskoga sustava kod djece, autizmom, zaostajanjem u rastu, smanjenom inteligencijom.

Iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom izvijestili su u srijedu kako će svježe makedonske šljive biti vraćene s hrvatske granice pošiljatelju ili će biti neškodljivo uništene.

Proizvod se, kažu, smije otpremati na odredište samo uz carinsko pečaćenje. Zemlja prijave je Hrvatska, a distribuirano je u Hrvatsku, piše Danica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!