U povrću iz Albanije otkriven toksični pesticid štetan za zdravlje ljudi

Vijesti 23. tra 202420:04 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Zabranjen toksični pesticid otkriven je u povrću iz Albanije, objavljeno je u europskom sustavu za brzo uzbunjivanje u prometu hranom.

“Ostaci pesticida formetanata hidroklorida otkriveni su u feferonima iz Albanije. Rizik je ozbiljan”, navodi se u današnjoj obavijesti.

Zemlja prijave je Hrvatska. Srećom, štetna je kemikalija otkrivena kontrolom na granici pa je pošiljka feferona odmah uništena. U povrću je bilo 0,34 mg/kg formetanata, a nije dopuštena ni najmanja koncentracija.

Formetanat je više puta otriven u voću i povrću uvezenom iz drugih zemlja. Posljednji slučajevi bili su sa svježom paprikom iz Turske i Sjeverne Makedonije te jabukama iz Srbije. Problem je što tamo taj pesticid, za razliku od EU-a, nije zabranjen za upotrebu, piše Danica.

Formetanat je, inače, iznimno učinkovit insekticid koji se koristi u proizvodnji voća i povrća. Mnoge ga zemlje i dalje koriste, ali zabranjen je na području Europske unije zbog sumnje da može utjecati na zdravlje ljudi.

Formetanat je visoko akutno toksičan ako u organizam dospije oralnim putem, umjereno toksičan ako se udahne te ima nisku akutnu toksičnost ako dospije na kožu.

Brojne znanstvene studije dokazale su kako formetanat može biti toksičan putem inhibicije kolinesteraze. Aktivnost kolinesteraze prvenstveno se određuje kod jetrenih oboljenja, sumnje na trovanje pesticidima i atipičnog oblika enzima.

Klinički znakovi nakon akutne i kronične izloženosti formetanatu u štakora bili su smanjena tjelesna težina, a kod pasa pretjerano lučenje sline, hripanje, otežano disanje, drhtanje, povraćanje, kašalj i abnormalna tišina.

Zaključeno je kako je pesticid formetanat potencijalno neurotoksičan upravo zbog svoje sposobnosti da inhibira kolinesterazu. Zato je zabranjen u proizvodnji hrane na cijelom tržištu Europske unije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!