U proračun uplaćeno 450 milijuna kn s računa osobe iz afere u INA-i. Čijeg?

Vijesti 31. kol 202217:07 1 komentar
Slavko Midzor/PIXSELL

U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija, na meti istražitelja zbog pljačke u INA-i kojom je tvrtka oštećena za milijardu kuna, našli su se direktor u INA-i Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. U srijedu je zbog te pljačke u Banskim dvorima održan koalicijski sastanak, a premijer Andrej Plenković naglasio je kako je s računa jedne osobe iz ovog slučaja uplaćeno u državni proračun oko 450 milijuna kuna.

“Ovo je neugodna situacija, ali u kojoj je od prvog signala prije pet mjeseci niti u jednom trenutku institucije države nisu dopustile da se ijedna kuna dovede u pitanje. Sve je bilo pod nadzorom. Već je danas s računa jedne osobe iz ovog slučaja uplaćeno u državni proračun oko 450 milijuna kuna”, rekao je Plenković.

VEZANE VIJESTI

Postavlja se pitanje, o čijem je računu riječ?

Šteta za INA-u prelazi milijardu kuna, a protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca Dane Škugora je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68.9 milijuna kuna. Uhićenima je na računima blokirano oko 800 milijuna kuna.

Na računu njihove tvrtke OMS Upravljanje ostalo je još 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene dobiti.

I možda bi sve prošlo neopaženo da svota od 500 milijuna kuna nije završila na računu Škugorovog oca Dane, koji je umirovljenik.

Dok je četvero uhićenih od mutnih poslova s INA-om imalo itekakve koristi, jedina koja se, navodno, nije okoristila je direkotorica tvrtke Plinara Istočne Slavonije Marija Ratkić.

Novac s računa osumnjičenih blokiran je u subotu, a cijela akcija Ureda za sprječavanje pranja novca, Porezne uprave i USKOK-a trajala je tri mjeseca.

“I ovo je ustvari specifičan slučaj jer je u biti rezultirao s blokadom najvećeg iznosa u povijesti Ureda. Blokirano je 813 milijuna kuna u osam poslovnih banaka na 16 računa, u 6 otvorenih investicijskih fondova, a blokirane su i nekretnine”, rekao je predstojnik Ureda za sprečavanje pranja novca Ante Biluš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare