Žustra rasprava u Saboru: “Grlić Radman je uhvaćen s prstima u pekmezu”

Vijesti 14. srp 202215:52 > 15. srp 2022 08:41 1 komentar
Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatski sabor u raspravlja o prijedlogu oporbenih zastupnika, njih 32, da se ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu izglasa nepovjerenje.

Podsjetimo, klub Hrvatskih suverenista tvrdi da Grlić Radman nije ispunio niti jedan vanjskopolitički cilj Hrvatske. Zamjeraju mu i što nije uspio izlobirati promjene izbornog zakona u BiH, nerješavanje graničnih sporova sa susjedima i toleriranje koruptivnih radnji u hrvatskoj diplomatskoj mreži.

Marijan Pavliček obrazložio je razlog za pokretanje rasprave.

VEZANE VIJESTI

“Smatramo da ministar nije dorastao zadatku. Hrvatska doslovce nema diplomaciju i vanjsku politiku. U doba mandata Grlić Radmana nije ispunjen niti jedan cilj. Nitko ne osporava da se ministar trudio, ali rezultat je ono što se ocjenjuje. Izborni Zakon u BiH ocijenjen je kao diskriminatoran prema Hrvatima. Svi pokušaju mijenjanja zakona odbijeni su od bošnjačkih političkih predstavnika. Smatramo da ministarstvo nije iskoristilo sve mehanizme kako bi osiguralo da se nadolazeći izbori u BiH održe povoljnije po Hrvate. Grlić Radman je tri godine bio veleposlanik u Berlinu. Pitamo se što je odradio u te tri godine da bi utjecaj hrvatske bio jači u Bundestagu?”, rekao je Pavliček.

“Hrvatski narod, branitelji i žrtve velikosrpske agresije iznimno su osjetljivi na izjave Aleksandra Vulina, koji je rekao da će mira na Balkanu biti tek kada će svi živjeti u jednoj državi, odnosno Srbiji. Zašto to dozvoljavamo?”, odgovorio je Željko Sačić.

Neriješeni granični sporovi

Pavliček je upozorio i na problem neriješenih graničnih sporova sa susjednim zemljama. Vezano uz  granične sporove sa Srbijom upozorio je da se, u doba mandata Grlić Radmana međugranična komisija za granice Hrvatske i Srbije nije nikada sastajala.

Pavliček je i sramotnim ocijenio izjave hrvatskog veleposlanika Biščevića uoči izbora za Narodnu skupštinu koji je, kako je rekao, optužio političkog prvaka Hrvata u Srbiji Tomislava Žigmanova da je “etnobiznismen” te da je glavni krivac što su Hrvati na margini društva u Vojvodini. Naveo je i da se nisu čule nikakve reakcije Grlić Radmana na te izjave.

Govoreći o  toleriranju koruptivnih radnji u hrvatskoj diplomatskoj mreži, podsjetio je na slučaj zaposlenika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Damira Sabljaka koji je, kako je rekao, razotkrio koruptivne radnje u hrvatskoj diplomatskoj mreži.

“Pitanje korupcije ni dalje nije riješeno i ono se nastoji  ovakvim potezima aktualnog ministra zataškati”, ocijenio je.

Pavliček je izrazio nezadovoljstvo što je Hrvatska izgubila komemoraciju u Bleiburgu i činjenicu da se naša diplomacija nije uspjela izboriti i dokazati Austriji da se tamo obilježava najveće obilježavanje hrvatskog naroda u povijesti i ne veliča nikakva poražena vojska.

Marko Pavić je zatražio povredu poslovnika.

“Jako ste to lijepo obrazložili. Zamjeram vam samo što niste spomenuli nestale i logoraše. Svojim ću inzistiranjem natjerati gospodina Plenkovića da se sam stavi u ladicu o kojoj nabraja ‘onaj s Pantovčaka'”, rekao je Stipo Mlinarić.

“Pomaka da praktički i nema. Zašto se ne traži reciprocitet u ostvarivanju manjinskih prava u Republici Srbiji?”, pitao je Davor Dretar

“To je sjajno pitanje za gospodina ministra”, odgovorio je Pavliček.

Nikola Mažar rekao je: “Uloženo je preko 9 milijuna kuna samo za Hrvate u Srbiji. Žao mi je da ne govorite istinu”, Pavliček mu odgovara:

“Žao mi je da se pozivate na njih. Bojim se samo da nećete gospodina Žigmanova pozvati u Zagreb, da me ne daj bože čovjek mora izbjegavati kao neki dan, kada me se doslovce bojao pozdraviti. Kasnije je rekao ‘nadam se da neću imati problema’. To vam je tako. Znam ja malo više nego što vi mislite kolega. Nemojte se pozivati na njega i hvatati bodove jer je bio na vašem Saboru”.

“Kolega Pavliček, zaista ne mogu vjerovati da se s vama netko ne bi želio pozdraviti iz straha. To bi bila katastrofa”, odgovorio mu je Jandroković.

Marko Milanović Litre zatražio je stanku od 10 minuta.

“Žigmanov nije ušao s liste zajamčenog prava, nego s opće liste. Hrvati tamo nemaju pravo na parlament ili zastupnike”, rekao je Miro Bulj.

Plenković: Mi ćemo svoj posao raditi kao i do sada. Mi ćemo pobijediti, a vi izgubiti

“Međunarodni položaj hrvatske nikada nije bio jači. Ove godine Hrvatska će ući u Schengen i eurozonu, a položaj Hrvata u Srbiji nikada nije bio snažniji. Ne misle svi kao mi. Ima i onih koji svojim aktivnostima odmažu Hrvatima u BiH. Oni koji bi trebali biti dio rješanja, bili su koraci unazad. Jako mi je drago da je većina zastupnika podržala ulazak Švedske i Finske u NATO. Mi ćemo svoj posao raditi kao i do sada. Mi ćemo pobijediti, a vi izgubiti kao i uvijek”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Tomislav Miletic/PIXSELL

“Prije nego što bacite 32 kamena na mene, zapitajte se što ste vi napravili s ovlastima koje imate, ali ih ne koristite. Domoljublje podrazumijeva poštenje. Nazivate me raznim pogrdnim imenima, a vi ste se gospodo sami opisali. Koristi se i jezik ulice. Nisam idealan, ali rezultati koje sam ostvario su očiti.

Vi samo kritizirate, iscrpljujete sebe i nas, a ne nudite nikakva rješenja. Napadajući Vladu vi zapravo napadate motor koji vozi, koji radi, motor koji bi vozio i brže da nije vas koji sipate pijesak u mjenjač brzina. Prije nego bacite 32 kamena na mene, zapitajte se što ste vi napravili, je li vam savjest čista i možete li se pogledati u zrcalo, a da se ne zacrvenite zbog nerada – poručio je”; rekao je Gordan Grlić Radman.

“Neće vas nitko kamenovati. Kamenovalo se u doba srednjeg vijeka i prije Krista. Ti su ljudi postali mučenici”, rekao je Pavliček.

“Kolega Pavliček, to nema veze s povredom poslovnika”, rekao je Jandroković i dao mu opomenu.

Bojan Glavašević upitao je Grlića Radmana smatra li da je negdje za vrijeme svojeg mandata pogriješio.

“Naravno da svi griješimo. možda je najveća greška ne priznati vlastitu grešku, ali važno je ne griješiti kardinalno”, rekao je Grlić Radman.

Ministar Grlić Radman je, na pitanja o Damiru Sabljaku koji je ukazivao na korupciju u veleposlanstvima, istaknuo kako je Sabljak ispolitiziran.

“Kad je bio raspoređen na neko drugo mjesto, tad se sjetio nekog problema o korupciji i počeo čeprkati, jedna jako blesava i ružna priča. Uglavnom, nema korupcije, vi manipulirate, DORH je odbacio to”, poručio je Mostovom Anti Kujundžiću.

Ministar vanjskih i europskih poslova naveo je kako je postupak teške povrede protiv Sabljaka nije pokrenut zato što je on, “makar s ozbiljnim vremenskim odmakom i koristeći se neistinama”, podnio prijavu DORH-u već je pokrenut devet mjeseci kasnije jer je, ne čekajući odluke nadležnih tijela, svoje “neargumentirane optužbe kontinuirano komunicirao prema nenadležnim tijelima, javnosti i pojedincima”.

Podsjetio je da je Sabljak udaljen iz službe tek dva mjeseca nakon pokretanja postupka pred Službeničkim sudom jer je protivno propisima sudjelovao na tiskovnoj konferenciji Nikole Grmoje koji mu je, kako je ocijenio, postao “otvoreni politički sponzor”.

Grlić Radman rekao je i da Sabljak nije dobio otkaz već je, sukladno važećim propisima, privremeno udaljen iz službe do okončanja postupka zbog teške povrede koja se protiv njega vodi. Za to vrijeme Sabljak, sukladno propisima, prima naknadu od 80 posto plaće.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova za vrijeme moje prethodnice kao i tijekom mog mandata ne prikriva ikakvu korupciju već transparentno i  sukladno odredbama važećih propisa sudjeluje i vodi postupke u predmetu Damir Sabljak”, kazao je.

Poručio je i da odluka o povratku Sabljaka, a na koju se poziva Grmoja, nije pravomoćna.

Na opetovane Grmojine iskaze da “zataškava prijevare u Australiji i SAD-u” te da je odluka Upravnog suda o povratku Sabljaka na posao pravomoćna, Grlić Radman je kazao da Grmoja očito ima izravni kontakt sa sudom. “Nema korupcije, one su odbačene..Vi obmanjujete javnost gospodine Grmoja”, poručio je. Smatra i da se Grmoja cijeli mandat samo fokusirao na tu temu.

Ponovio je da je Sabljak na sudu zbog teške povrede radne dužnosti a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova tu nije stranka – nego Službenički i Upravni sud.

“Klauzula je dokaz pravomoćnosti i stavlja se na presudu koja je postala pravomoćna, ona nije. Vi ste napravili igrokaz i teatar jer ste poslali Sabljaka koji je napravio dar mar u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova To nije lijepo”, kazao je ministar.

Grmoja: “Lažete da je DORH zaključio slučaj Sabljak”

Nikola Grmoja u ime Kluba Mosta obrušio se na ministra Grlića Radmana ustvrdivši da je uhvaćen s prstima u pekmezu na slučaju Sabljak: “Muljate da je Sabljak žrtva, a da je prijava nepravilnosti plod njegove nerealizirane ambicije. Lažete da je DORH zaključio slučaj. Vadite se da su se nezakonitosti događale u vrijeme Vesne Pusić. I jesu, ali ih vi prikrivate, kao i HDZ. Imamo e-mail iz 2014. godine koji pokazuje da je supruga veleposlanika isplanirala prijevaru s tadašnjom glavnom tajnicom Ministarstva Vesnom Cvjetković. Netko će zbog toga završiti u zatvoru.”, poručio je Grmoja ministru koji je kratko konstatirao: “Ja ću”. To je izazvalo Grmoju da ga pita: “Hoćete me otrovati jer vas prozivam za korupciju? Ja ću i dalje otkrivati korupciju, a vi nećete dobro proći.”

Ta oštra prozivka nije se svidjela predsjedavajućem Furiju Radinu koji je Grmoju upozorio da “iskusni političari ne upotrebljavaju takve riječi poput laganja. Neću vam dati opomenu jer vi provocirate. Molim vas, malo introspekcije, malo gledajte u vašu savjest”.

VEZANE VIJESTI

Njegov kolega Nino Raspudić nije bio ništa smireniji:

“Dabogda sutra propala BiH ako moj narod neće biti ravnopravan. Hido Biščević, veleposlanik u Beogradu, blati Tomislava Žigmanova i nikome ništa. Uvjeravaju nas da su uspjesi Grlić Radmana tihi, kontinuirani rad. To je kao nepostojeće carevo novo ruho – svi mu se dive, ali nitko ga ne vidi. I premijer i ministar uljuljkavali su Hrvate u BiH, davali im anesteziju! Ranije sam rekao da ministar mora podnijeti ostavku ako ne dođe do izmjena Izbornog zakona u BiH, što je sam ministar obećavao.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare