Splićani prosvjedovali zbog ubojstva Luke (22): “Vidjela sam ga u petak. Poslije je mučki ubijen”

Vijesti 28. velj 202416:00 > 16:15 0 komentara

Pred Božicom pravde na platou ispred splitskog Županijskog suda u srijedu popodne organiziran je mirni prosvjed pod nazivom "Danas Luka, sutra ja",​ povodom nedavnog brutalnog ubojstva 22-godišnjeg Luke Bančića, a po procjenama policije okupilo se više od 2.000 građana.

Prosvjednici su pred kipom Božice pravde ostavljali upaljene svijeće i cvijeće, a nosili su i brojne transparente na kojima je među ostalim pisalo “In dubio pro reo”, “Trebamo uzeti stvar u svoje ruke”, “Otpor je postao zakon”, “Ups”, “Ovo je mrak cijele Hrvatske”…

“Pozivam sve ljude da se danas pojave na prosvjedu, ne želim da se ikome više dogodi ovako nešto. Ne želim da ijedan roditelj više ovako pati, osjeti bol i tugu, a da se zločincu ne izreče adekvatna kazna”, poručio je ranije Toni Bančić, otac ubijenog mladića.

“Zahvaljujem svim ljudima na podršci. Pomogli su mi da krenem dalje. Sva snaga i sve poruke gurnuli su mene i suprugu da ostanemo jaki i čvrsti te da se izborimo za sve što slijedi”, zaključio je.

N1 / Vesela Šegvić
N1 / Vesela Šegvić
N1 / Vesela Šegvić
N1 / Vesela Šegvić
N1 / Vesela Šegvić
N1 / Vesela Šegvić
N1 / Vesela Šegvić
N1 / Vesela Šegvić
N1 / Vesela Šegvić
N1 / Vesela Šegvić

Poruke s prosvjeda

Građani su se okupili u velikom broju, a nadaju se da će se njihova poruka daleko čuti i da će se zakon mijenjati kako bi se počinitelj adekvatno kaznio. Podsjetimo, počinitelju je određen jednomjesečni istražni zatvor, a za sada ga se tereti za obično ubojstvo za što bi mogao dobiti od pet do 20 godina zatvorske kazne.

Građani s kojima je razgovarala naša reporterka Vesela Šegvić navode da su se okupili za promjenu zakona i kako bi pružili podršku obitelji.

“Danas smo ovdje da se ovakve stvari više nikad ne ponove, ne samo u našem gradu nego u cijeloj državi. Ugašen je jedan mladi život, uništena je jedna obitelj, a tko će odgovarati i na koji način, treba pitati nadležne. Želimo da se naš glas čuje”, kazala je jedna Splićanka.

“Znala sam Luku i znam njegovu obitelj, tatu koji je bio branitelj… O Luki sve najbolje. Igrom slučaja u petak smo se vidjeli. Poslije toga je mučki ubijen. Moramo to početi gledati drugačijim očima, bojimo se”, dodala je druga.

Nešto prije 17 sati prosvjed je završen.

Što traže prosvjednici?

Jedna od organizatorica prosvjeda Anka Đikić poručila je da traže najveću kaznu za počinitelja ubojstva, odgovornost sudaca za neučinkovitost, te dugotrajnost sudskih procesa i donošenje odluka. Rekla je da zahtijevaju strože sudske kazne za višestruka ponavljanja kaznenih djela, mijenjanje kaznenog zakona u svrhu strožeg kažnjavanja zločina, ukidanje blažih kazni i zatvorske kazne, a ne izricanje mjera opreza za one s dosjeima, uvođenje internog nadzora i zabranu ranijeg izlaska na slobodu osoba koje su optužene za teška kaznena djela. Zahtjeve će poslati Vladi, Saboru i Ministarstvu pravosuđa.

“Svaki odgovorni građanin mora se zapitati koliko vrijedi Lukin život, a koliko djeteta nekog suca ili političara. Svatko odgovoran u sustavu socijalne skrbi, zdravstvene zaštite, te odgoja i obrazovanja treba se zapitati o svojoj ulozi u prevenciji neprihvatljivog ponašanja djece i mladih”, poručila je Đikić.

U organizaciji prosvjeda sudjelovala je i Dijana Ančić koja je, kaže, Luku osobno poznavala kao i njegove roditelje. Za ubijenog mladića je rekla da je po svemu bio za primjer svoj djeci, te da ne zna postoji li ‘veći sumrak od toga da ode jedan tako mlad i kvalitetan čovjek’.

U nešto više od sat vremena koliko su se nizali govori brojnih građana sve je bilo nabijeno emocijama. Miješali su se osjećaji tuge, plača i nezadovoljstva. Njihova ključna poruka je da je sustav zakazao i da do te tragedije nije smjelo doći te su tražili promjene na bolje.

Bančića je u prvom satu subote napao lokalni narkoman (31) koji je otišao do stana koji se nalazi u blizini, te ga je dok se Luka udaljavao sa svojim prijateljima na Mažuranićevom šetalištu napao nožem. Uz silni trud splitskih liječnika nesretni je mladić ubrzo umro u KBC-u Split. Sahranjen je u utorak u Splitu, a istoga dana navečer njegovi prijatelji i sugrađani su organizirali mimohod i paljenje svijeća na mjestu gdje se ubojstvo dogodilo.

Javnost je ostala zgrožena nakon što je objavljeno da će protiv napadača biti podnesena kaznena prijava za tzv. obično ubojstvo za koje se dosuđuje od pet do 20 godina zatvora. Brojni poznati odvjetnici su rekli da se tu radi o teškom ubojstvu za koje je zapriječena zatvorska kazna od 10 do 40 godina. Osumnjičeni 31-godišnjak je nakon što se u policiji branio šutnjom, a potom je odveden i kod suca istrage, završio u jednomjesečnom istražnom zatvoru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!