U susjednoj BiH huligani napali aktiviste LGBTQ zajednice, ima i ozlijeđenih

Regija 18. ožu 202321:20 0 komentara
Dejan Rakita/PIXSELL / Ilustracija

Grupa huligana napala je aktiviste Organizacijskog odbora "Bh. povorka ponosa" i udruženja "Geto" ispred prostorija Transparency Internationala (TI) u Banjaluci, a prema prvim informacijama ima i ozlijeđenih.

Kako neslužbeno javlja N1 Sarajevo, tri osobe su ozlijeđene i u banjalučkoj su Službi hitne medicinske pomoći. Među ozlijeđenima je i novinarka portala “E-trafika“ Vanja Stokić koja se trenutno nalazi u bolnici.

Izvršna direktorka TI u BiH Ivana Korajlić izjavila je agenciji Beta da je ta organizacija ustupila prostorije organizatorima Povorke ponosa da bi mogli da održe sastanak večeras u Banjaluci.

“Aktivisti su se okupili u našim prostorijama, a onda je stiglo upozorenje iz policije da se grupa huligana sprema napasti ih“, izjavila je Korajlić koja nije prisustvovala tom sastanku.

Poslije upozorenja policije, dodala je, aktivisti su se spremali napustiti prostorije TI-a, ali su huligani već stigli do zgrade, opkolili je sa svih strana i počeli fizički nasrtati na osobe koje su izlazile.

Ubrzo je stigla i policija koja je je rastjerala napadače, a potom aktiviste odvezla na sigurne lokacije.

Policijska uprava Banjaluka zabranila je ranije danas skup koji je večeras u Banjaluci trebao biti održan u organizaciji banjalučkog udruženja “Geto“ i “Bh. povorke ponosa“ iz Sarajeva.

U priopćenju policije je navedeno da “postoji realna opasnost od ugrožavanja većeg broja ljudi i imovine“.

U Banjaluci je danas trebalo biti održano nekoliko skupova posvećenih LGBTIQ + zajednici – projekcija filma, diskusija i druženje, ali nije bila predviđena nikakva šetnja.

Iz Organizacijskog odbora “Bh. povorka ponosa“ ocijenili su da je zabranom ovih događaja prekršeno načelo prava na okupljanje, dodavši da je noć prije zabrane njihovog skupa na ulicama Banjaluke grupa navijača i huligana pravila bakljadu i uzvikivala “Ubij pedera“.

Istakli su da policija nije reagirala na postupke navijača i huligana, čime je, kako su ocijenili, poslala jasnu poruku da “javne površine nisu za ljudska prava i slobode, već za govor mržnje, homofobiju i fašizam“.

Organizacijski odbor “Bh. povorke ponosa“ priopćio je da je zabrana današnjih događaja u Banjaluci namijenjenih LGBTIQ zajednici direktni proizvod govora mržnje i diskriminatornih izjava, prije svega, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

“Oni su svojim svjesnim ponašanjem i ciljanim izjavama o zaštiti patrijarhalnih, vjerskih i tradicionalnih vrijednosti, te otvorenim pozivanjem na zabranu događaja ugrozili prava na javno okupljanje LGBTIQ zajednice, ne samo u Banjaluci, već i širom Republike Srpske“, naveo je u priopćenju Organizacijski odbor “Bh. povorke ponosa“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!