U uginulim pčelama u Međimurju pronađene tvari čije je korištenje zabranjeno

Vijesti 29. tra 202214:00 0 komentara
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/Ilustracija

Veterinarska i poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata provele su istragu o uginuću pčela u Međimurskoj, Varaždinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, a za sada je utvrđeno da su u uginulim pčela iz Nove Bukovice nađene tvari čije je korištenje zabranjeno u RH.

Odmah po saznanju o uginuću pčela u Međimurskoj, Varaždinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, Veterinarska i Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata postupile su svaka u dijelu svoje nadležnosti, priopćeno je u petak iz Inspektorata.

Veterinarska inspekcija je provela nadzore na području Međimurske županije – u Čakovecu, Prelogu, Maloj Subotici; u Varaždinskoj županiji – u Ludbregu; i u Virovitičko-podravskoj županiji – u Novoj Bukovici i Breziku.

Inspekcija je utvrdila uginuće pčela kod 35 pčelara koji zajedno imaju 1.414 pčelinjih zajednica. Postotak uginulih pčela nije jednak na svim pčelinjacima.

VEZANE VIJESTI

Tijekom nadzora uzeti su i uzorci pčela na 25 pčelinjaka radi isključivanja zaraznih bolesti, u skladu s Naredbom o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2022..

Prema zaprimljenim nalazima – isključene su zarazne bolesti kao uzrok uginuća pčela, ističe se u priopćenju.

Također, Veterinarska inspekcija je uzela i uzorke na dva pčelinjaka na kojima je utvrđeno najveće uginuće, radi toksikološke pretrage na prisutnost pesticida te su uzeti i uzorci meda. Analizom organoklornih pesticida utvrđeno da uzorci meda odgovaraju Uredbi Europskog parlamenta i Vijeća (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla, tj. ostaci štetnih tvari nisu utvrđeni u medu.

Do sada je zaprimljen jedan nalaz uginulih pčela s područja Nove Bukovice iz akreditiranog laboratorija, te su u uzorku utvrđene aktivne tvari čije je korištenje zabranjeno u Republici Hrvatskoj.

Do sada nismo zaprimili nalaze uzoraka uginulih pčela s područja Međimurske županije, kažu iz Državnog inspektorata.

Poljoprivredna inspekcija – u tri slučaja korištene zabranjene tvari, u dva slučaja nepravilnosti

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata je na navedenom području obavila kontrolu primjene sredstava za zaštitu bilja na proizvodnim površinama uljane repice u fazi cvatnje.

Obavljeno je 20 inspekcijskih nadzora te je uzeto 10 uzoraka koji su poslani na analizu u službeni referentni laboratorij.

Do sada je zaprimljeno pet analitičkih izvješća laboratorija te je u tri slučaja utvrđeno korištenje aktivnih tvari čije je korištenje zabranjeno u Republici Hrvatskoj (klorpirifos, fipronil i fipronilsulfon). U preostala dva slučaja utvrđene su nepravilnosti, koje se odnose na vođenje evidencije o uporabi sredstava za zaštitu bilja, ističe se u priopćenju.

Inspekcijski postupci su u tijeku te će Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata RH poduzeti sve mjere sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida, dodaju iz Inspektorata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!