U više gradova najavljeni prosvjedi podrške Mireli Čavajdi

Vijesti 09. svi 202215:44
Patrik Macek/PIXSELL

U četvrtak u 18 sati na Trgu bana Josipa Jelačića održat će se prosvjed u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom te svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi, najavili su organizatori prosvjeda.

“Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske. Pozivamo vas na otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva, za što su odgovorni Vlada RH, Sabor RH, Ministarstvo zdravstva i čelnici javnozdravstvenih ustanova”, poručili su organizatori, dodajući da će prosvjed osim u Zagrebu održati i u Rijeci, Osijeku, Sisku i drugim gradovima.

vezana vijest

Naveli su i da je u manje od 48 sati od pokretanja donatorske akcije za podršku Mireli prikupljeno čak 220.687,31 kuna.

“Država je okrenula leđa ženama, ali mi stojimo solidarno jedna uz drugu i vičemo DOSTA!”, poručili su.

Podsjećaju da su organizacije civilnog društva uputile u petak premijeru Andreju Plenkoviću i ministru Viliju Berošu zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u RH.

Prosvjed organiziraju civilna društva Roditelji u akciji, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke, Platforma za reproduktivnu pravdu i U dobroj vjeri.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.