U više županija obrane od poplava, najgore se očekuje sa srijede na četvrtak

Vijesti 16. svi 202322:40 1 komentar
N1

U proteklih 24 sata pale su dodatne količine oborina na području gotovo cijele Republike Hrvatske, u prosjeku između 10 i 35 mm, a zbog obilnih oborina u tijeku su aktivnosti obrane od poplava u više županija, izvijestilo je u utorak Ravnateljstvo civilne zaštite i Hrvatske vode.

Iz Hrvatskih voda su izvijestili kako je najviše kiše palo na području Gorske Hrvatske Zavižan 48 mm, Ogulin 45 mm, Slunj 38 mm, Gračac 24 mm, a najmanje oborina, do 5 mm, palo je na području Istre i sjeverne Hrvatske.

Izvanredne mjere su proglašene uz rijeke Ilove kod Velikog Vukovja, Une kod Hrvatske Kostajnice, te Save kod Jasenovca.

Zadarska županija

Vodostaj rijeke Otuče u Gračacu i dalje je u opadanju, očekuje se postepeno povlačenje poplavnih voda na području Gračaca.

Na području Obrovca, vodostaj Zrmanje također je u opadanju koje se očekuje i u narednim satima.

Sve operativne snage i nadležne službe i dalje su na terenu, a provodi se ispumpavanje poplavnih voda i sanacija poplavljenih područja, objekata i imovine. Državna intervencijska postrojba civilne zaštite s tri velike pumpe ispumpava vodu iz poplavljenog dijela grada Obrovca.

Sisačko-moslavačka županija

Na lokaciji u Novoj Drenčini (Petrinja) izvedeno je proširenje i nadvišenje otprije postavljenog privremenog nasipa od vreća s pijeskom uz rijeku Kupu.

Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Uni vezano za vodomjer Hrvatska Kostajnica. Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici i dalje je u porastu.

Operativne snage i nadležne službe s Hrvatskom vojskom postavljaju zečje nasipe od vreća s pijeskom za zaštitu kuća u neposrednoj blizini rijeke

Une u Hrvatskoj Kostajnici, te „negativne“ bunare oko slivnika i šahtova za sprečavanje plavljenja ulica na mjestima gdje rijeka Una prodire kroz kanalizacijski sustav.

Uslijed velikih oborina i graničnih parametara ispravnosti vode za ljudsku potrošnju, u Hrvatskoj Kostajnici iz JP Komunalac preporučuju korisnicima vodnih usluga upotrebu vode za ljudsku potrošnju uz prokuhavanje.

Karlovačka županija

Na karlovačkom području i dalje traju pripreme za moguće poplave. S obzirom na nove očekivane oborine na slivu rijeke Kupe tijekom današnjeg, a i sutrašnjeg dana doći će do dodatnog porasta vodostaja rijeke Kupe u Karlovcu.

Prema procjenama Hrvatskih voda, maksimalni vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu očekuju se tijekom noći sa srijede na četvrtak.

Aktivirani su Stožeri civilne zaštite Karlovca i Ogulina, a u suradnji s gradskim tvrtkama i operativnim snagama civilne zaštite pune se vreće s pijeskom i dostavljaju na ugrožene lokacije.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplave kod rijeke Ilova u Velikom Vukovju. U Garešnici je rijeka Ilova otplavila izletnički splav u vlasništvu turističke zajednice zbog čega je angažirana JVP Garešnica.

Voditelj Službe civilne zaštite Bjelovar obišao je vodomjere Palovac i Garešnica te je održao sastanak sa zapovjednikom JVP Garešnica.

Hrvatska vatrogasna zajednica

Ličko-senjska županija

Stožer civilne zaštite Lovinac je u pripravnosti i sve službe su na terenu. Stožer civilne zaštite Plitvička Jezera je također u pripravnosti te se poduzimaju sve mjere po potrebi.

Za sada nema poplavljenih područja iako se to očekuje u zaseoku Luketići.

Uslijed obilnih oborina vodostaj rijeke Korane raste oko 10 cm za pola sata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare