U Vladi imamo šest doktora znanosti. Svi ministri govore strane jezike, neki i više njih, a jedan govori – bugarski

Vijesti 21. svi 202415:58 2 komentara
Neva Žganec/PIXSELL

Diploma ne čini čovjeka, mogli bismo parafrazirati čuvenu uzrečicu s odijelom. Iako diploma, magisterij ili doktorat ne čine nužno dobrog ministra, ipak se smatra poželjnim da članovi vlade budu visokoobrazovani i stručno profilirani za posao koji rade.

S parlamentom, odnosno Saborom druga je stvar. Tamo sjede izabrani zastupnici čitavog naroda – svih “stališa” kako je ranih devedesetih rado govorio Franjo Tuđman – predstavljajući ondje sve slojeve društva, od seljaka do akademika, pa stoga nije nužno ondje svi budu visokoobrazovani.

A po odgovor na pitanje kakva je obrazovanost članova hrvatske Vlade, otišli smo na njene službene stranice i zavirili u njihove službene životopise.

Plenković govori četiri jezika, Medved završio tri škole

Polazeći odozgo, premijeru Andreju Plenkoviću u službenom životopisu stoji da je pravnik, magistar međunarodnog javnog prava. Uz materinji hrvatski, govori još četiri jezika – engleski, francuski, talijanski i njemački.

Od sedmorice potpredsjednika Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ima završene tri visoke škole – Visoku poslovnu školu za poslovanje i upravljanje gdje je stekao zvanje poslovnog ekonomiste. Završio je i Ratnu školu Ban Josip Jelačić gdje se obrazovao za strateško i operativno planiranje te Zapovjedno-stožernu školu “Blago Zadro” gdje je stekao naobrazbu za operativne i taktičke razine planiranja i zapovijedanja. Govori engleski jezik.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jedan je od šestoro doktora znanosti u aktualnoj hrvatskoj Vladi. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u području međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti. I on govori engleski.

Dvojica potpredsjednika su kineziolozi

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković diplomirani je inženjer nautike, a u CV-u mu stoji da je upisao doktorski studij na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Govori tri jezika – engleski, talijanski i njemački. Potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Ivanu Anušiću u službenom životopisu stoji da se obrazovao na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i da govori engleski jezik. Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić diplomirani je inženjer geodezije i govori engleski.

Jedan od trojice novih članova Vlade iz redova Domovinskog pokreta, ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro magistrirao je kineziologiju na Edukacijskom fakultetu u Travniku. Govori njemački. Posljednji u ovom nizu sedmorice potpredsjednika Vlade, ministar financija Marko Primorac doktor je znanosti i ima titulu izvanrednog profesora ekonomije. Govori engleski i njemački jezik.

Šef diplomacije govori mađarski i bugarski

Doktor znanosti je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Uz diplomu Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu (agrarni ekonomist) na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu stekao je doktorat iz međunarodnih odnosa te zvanje znanstvenog suradnika na istome fakultetu. Naš šef diplomacije govori četiri jezika – engleski, njemački, mađarski i bugarski.

Novi i Vladi je i DP-ovac Ante Šušnjar, ministar gospodarstva. On je diplomirani pravnik, a govori engleski i njemački. Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković magistra je ekonomskih znanosti i govori engleski jezik. Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan diplomirani je pravnik i također govori engleski jezik.

Teolog na čelu ministarstva demografije

Ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs je doktor biomedicinskih znanosti iz područja farmakologije i toksikologije, a zvanje je stekao na čuvenom Biomedicinskom centru u švedskoj Uppsali te na Kraljevskom institutu za tehnologiju u Stockholmu. Prethodno je diplomirao na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Fuchs govori engleski, ruski i njemački jezik.

Treći novi član Vlade, DP-ov ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić diplomirani je teolog, a diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Govori engleski.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek doktorica je politologije. Doktorirala je i magistrirala politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Prethodno je diplomirala francuski jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te violinu na Muzičkoj akademiji. Govori engleski, francuski i talijanski.

Jedan novi ministar školovao se u SAD-u

Novi u Vladi, ali iz HDZ-ove kvote je ministar turizma i sporta Tonči Glavina. On je diplomirao i magistrirao poslovnu ekonomiju na koledžu Wesley u Doveru u SAD-u te govori engleski. Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić završio je poslijediplomski specijalistički studij ekonomije Lokalni ekonomski razvoj na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. I on govori engleski.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić profesor je hrvatskog jezika, književnosti i povijesti. Također govori engleski jezik.

I na koncu, prof.dr.sc. Vili Beroš, ministar zdravstva, nakon što je diplomirao na Medicinskom faklultetu stekao je i doktorat iz područja molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. I on govori engleski jezik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare