U zadarsku bolnicu dopremljen dugoiščekivani uređaj, pomoći će onkološkim pacijentima

Vijesti 28. svi 202418:08 0 komentara
Davor Javorović/Pixsell

U Opću bolnicu Zadar u utorak je dopremljen dugo iščekivani linearni akcelerator, izvijestili su iz zadarske bolnice te su dodali da će krajem godine prvi onkološki pacijenti biti podvrgnuti zračenju.

Težak 5,5 tona, u dijelovima je, pomoću krana, spušten u desetometarski bunker, a ovaj tjedan će biti pozicioniran na temeljnoj ploči. Uz aparat je isporučen i dio programa, pa se usporedo s tom fazom radova održava i edukacija fizičara početa još u ožujku.

“To je uistinu velik dan za našu bolnicu, za naš grad i županiju i za sve onkološke bolesnike koji gravitiraju našoj ustanovi. Ugovor o javnoj nabavi 21 akceleratora za pet kliničko-bolničkih centara i zadarsku Opću bolnicu potpisan je 29. siječnja u Ministarstvu zdravstva”, komentirao je ravnatelj bolnice Željko Čulina.

Nakon potpisivanja ugovora počelo je uređenje bunkera, postavljene su instalacije za hlađenje uređaja i svih prostorija, postavljena su vrata bunkera i temeljna ploča za akcelerator.

“Opća bolnica Zadar prva je od ukupno šest bolnica, koliko ih je ugovorom obuhvaćeno, koja je osigurala uvjete za primitak linearnog akceleratora”, dodao je Čulina.

Napomenuo je da će prvi onkološki pacijenti biti podvrgnuti zračenju u Općoj bolnici Zadar potkraj ove godine.

Gradonačelnik Zadra i predsjednik Lige protiv raka Zadar Branko Dukić kazao je da je Liga protiv raka ispunila svoj glavni cilj te zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!